2022. január 29., szombat

Zenei műfajok lexikona - C

 

Folytatva ismerkedésünket a zenei műfajok labirintusában, továbbra is country.

C mint country

A country következő alműfaja a Western Swing_
A western swing az amerikai countryzene egyik alműfaja, amely az 1920-as évek végén keletkezett nyugaton és délen a régió nyugati vonószenekarai között. Ez a tánczene, gyakran felpörgetett ütemben,amely hatalmas tömegeket vonzott Texas, Oklahoma és California tánctermeibe és klubjaiba az 1930-as és 1940-es években egészen a szövetségi háborúig.  1944-ben a szórakozóhelyek adója hozzájárult a műfaj hanyatlásához. A mozgalom a jazz kinövése volt. A zene a vidéki,cowboy, polka, régi idők, dixieland jazz és blues ötvözete swinggel vegyítve;és egy forró vonós zenekar játszotta, gyakran dobokkal, szaxofonokkal, zongorákkal és különösen az acélgitárral kiegészítve. Az elektromosan erősített vonós hangszerek, különösen az acélgitár, jellegzetes hangzást adnak a zenének. [11] A későbbi inkarnációk is tartalmaztak felhangokatbebop.
A western swing több ponton is eltér a korszak országosan népszerű kürtös big swing zenekarainak zenéjétől. A nyugati zenekarokban még a teljesen hangszerelt zenekarok, énekhangok és egyéb hangszerek is követték a hegedűs példáját. Ezen túlmenően,bár a népszerű kürtzenekarok hajlamosak voltak arra, hogy hangszereljék és lekottázzák zenéjüket, a legtöbb nyugati banda szabadon improvizált, akár szólisták, akár közösen.  A western swing népszerűségének csúcsán a kiemelkedő csoportok közé tartozott a The Light Crust Doughboys , Bob Wills and the Texas Playboys , Milton Brown and His Musical Brownies, Spade Cooley and His Orchestra és Hank Thompson And His Brazos Valley Boys. A kortárs csoportok közé tartozik az Asleep at the Wheel és a Hot Club of Cowtown.
Merle Travis countryénekes szerint "a western swing nem más, mint tehetséges country fiúk csoportja, akik nem tanultak a zenében, de olyan zenét játszanak, amit éreznek, és szilárd kettő-négyes ritmust vernek az agyuk körül zümmögő harmóniákra. teljes zenei dicsőségében megszökik, barátom, neked van western szvinged.

Belefülelők:

The Western Swing Authority - I've Got a Feelin'


Roly Poly - Mitch Ballard and The Western Swing Machine


Jason Roberts Band West Texas Cotton Field


The Dustbowl Revival - Ballad of the Bellhop


Swingtime in the Rockies













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése