2022. november 12., szombat

Zenei műfajok lexikona - J

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk még mindig a Jazz.

J mint Jazz

A Jazz zene következő alműfaja a Fuzio: 

A jazz fúzió (más néven fúzió és progresszív jazz ) egy zenei műfaj, amely az 1960-as évek végén alakult ki, amikor a zenészek a jazz harmóniát és az improvizációt a rockzenével, a funkkal, valamint a rhythm and bluesszal kombinálták. A rock and rollban népszerű elektromos gitárokat, erősítőket és billentyűket a jazzzenészek kezdték használni, különösen azok, akik rock and roll hallgatása közben nőttek fel.
A jazz fúziós feldolgozások összetettsége változó. Egyesek groove-alapú vampokat alkalmaznak, amelyek egyetlen kulcsra vagy egyetlen akkordra vannak rögzítve, egyszerű, ismétlődő dallammal. Mások kidolgozott akkordmeneteket, szokatlan időjeleket vagy ellendallammal ellátott dallamokat használnak. Ezek az elrendezések, legyenek azok egyszerűek vagy összetettek, jellemzően improvizált szakaszokat tartalmaznak, amelyek hossza változhat, hasonlóan a jazz más formáihoz.
A jazzhez hasonlóan a jazz fusion is alkalmazhat rézfúvós és fafúvós hangszereket, például trombitát és szaxofont, de ezeket gyakran más hangszerek helyettesítik. Egy jazz fúziós zenekar kevésbé valószínű, hogy zongorát és nagybőgőt, és nagyobb valószínűséggel elektromos gitárt, szintetizátorokat és basszusgitárt használ.
A "jazz rock" kifejezést néha a "jazz fúzió" szinonimájaként használják, valamint az 1960-as évek végén és az 1970-es évekbeli rockzenekarok által előadott zenékre, amelyek jazz elemekkel egészítették ki zenéjüket. Az 1970-es évek egy évtizedes népszerűsége után a fúzió az 1980-as évekig kiterjesztette improvizatív és kísérletező megközelítését, párhuzamosan a smooth jazz nevű rádióbarát stílus kifejlesztésével. A kísérletezés az 1990-es és 2000-es években folytatódott. A fúziós albumok, még azok is, amelyeket ugyanaz a csoport vagy előadó készített, sokféle zenei stílust tartalmazhatnak. A fúzió ahelyett, hogy kodifikált zenei stílus lenne, inkább zenei hagyománynak vagy megközelítésnek tekinthető.
Olyan művészek népszerűsítették, mint Miles Davis, Herbie Hancock, Chick Corea, Pat Metheny, Wayne Shorter, Tony Williams , Allan Holdsworth, Billy Cobham és John McLaughlin , valamint a jazzvilág sok más legendája.

Belefülelők:

Jazz/Fusion Mix


Miles Davis - Fusion


Herbie Hancock - Jazz Fusion Cantelope Island


Chick Corea. Spain. Jazz Violin Band.


Billy Cobham | Live at Dimitriou's Jazz Alley















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése