2022. november 19., szombat

Zenei műfajok lexikona - J

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok között próbálunk eligazodni. Mai témánk még mindig a Jazz.

J - mint Jazz

A Jazz zenei műfak következő alcsoportja a Ragtime: 

A Ragtime – más néven rag-time vagy rag time az 1890-es és 1910-es évektől virágzó zenei stílus. Kardinális vonása a szinkronizált vagy "rongyos" ritmus. A Ragtime-ot a 20. század elején olyan zeneszerzők népszerűsítették, mint Scott Joplin , James Scott és Joseph Lamb. A Ragtime darabokat (gyakran "rongynak" nevezik) jellemzően zongorára komponálják és adják elő, bár a műfajt többféle hangszerhez és stílushoz adaptálták. " Maple Leaf Rag ", " The Entertainer ", "Fig Leaf Rag", "", és a " Sensation Rag " a műfaj legnépszerűbb dalai közé tartoznak.
A műfaj az Egyesült Államok déli és középnyugati részén élő afroamerikai közösségekből alakult ki, a népi és menstrel stílusokból, valamint olyan népszerű táncokból, mint a cakewalk , és a klasszikus és a márciusi zene elemeivel kombinálva. A Ragtime jelentősen befolyásolta a jazz fejlődését. A Ragtime zenét jóval azelőtt fejlesztették ki, hogy kottává nyomtatták volna. Eredete az afro-amerikai közösségekből származik olyan városokban, mint például St. Louis.

Az első kiadott ragtime kompozíció a " La Pas Ma La " volt 1895-ben. Írta Ernest Hogan komikus. A kentuckyi Ben Harney komponálta a "You've Been a Good Old Wagon But You Done Broke Down" című dalt a következő évben, 1896-ban. A szerzemény nagy sikert aratott, és elősegítette a műfaj népszerűsítését a fősodorban.
A Ragtime szintén a John Philip Sousa által népszerűsített march stílus módosítása volt, további poliritmusokkal az afrikai zenéből. A Ragtime zeneszerzője, Scott Joplin ( kb. 1868–1917) a „ Maple Leaf Rag ” (1899) és egy sor ragtime sláger, például „ The Entertainer ” (1902) kiadásával vált híressé, bár később feledésbe merült. A ragtime rajongók egy kicsi, elkötelezett közössége kivételével egészen a hetvenes évek elején bekövetkezett jelentős ragtime újjászületésig. A „Maple Leaf Rag” megjelenése után legalább 12 évig nagy hatással volt a későbbi ragtime zeneszerzőkre.dallamsorok , akkordmenetek vagy metrikus minták.
A Ragtime gyorsan a populáris zene kifejezetten amerikai formájaként nőtte ki magát. A Ragtime lett az első afro-amerikai zene, amely hatással volt a mainstream populáris kultúrára. A zongora „professzorok”, például Jelly Roll Morton ragtime-ot játszottak New Orleans „sportházaiban” ( bordellos ). Az udvarias társadalom felkarolta a ragtime-ot, amelyet a fúvószenekarok és a „társadalmi” tánczenekarok terjesztenek. A WC Handy és James R. Europe vezette zenekarok az elsők között törték össze a színsávot az amerikai zenében. A ragtime új ritmusai megváltoztatták a tánczenekarok világát és új tánclépésekhez vezettek, amelyeket Vernon és Irene Castle show-táncosok népszerűsítettek az 1910-es évek során. A tánczenekarok népszerű szórakoztatásban való növekedése a ragtime kifejlődése volt, és az 1920-as években is folytatódott.
A Ragtime Európába is eljutott. A transzatlanti vonalon működő hajós zenekarok ragtime zenét is felvettek repertoárjukba. 1912-ben a ragtime első nyilvános koncertjeit az Egyesült Királyságban az amerikai Ragtime Octette (ARO) adta elő a londoni Hippodrome-ban ; Lewis F. Muir ragtime zeneszerző és zongoraművész által szervezett csoport, aki bejárta Európát. [13] [14] A brit közönség körében rendkívül népszerű, az ARO számos Muir rongyot népszerűsített (mint például a "Witing for the Robert E. Lee " és a " Hitchy-Koo "), amelyeket Ian Whitcomb történész az első amerikai népszerű dalként könyvelt el. hogy befolyásolja a brit kultúrát és zenét. Az ARO 1912-ben rögzítette Muir néhány rongyát a The Winner Records brit lemezkiadóval; az első ragtime felvételek Európában. James R. Európa 369. ezredének zenekara nagy lelkesedést váltott ki 1918-as franciaországi turnéja során. 
A Ragtime hatással volt a korai jazzre ; Jelly Roll Morton hatása tovább folytatódott a harlemi stride zongora stílusában olyan játékosok esetében, mint James P. Johnson és Fats Waller. A Ragtime szintén nagy hatással volt a piemonti bluesra. A tánczenekarok a ragtime-ról az 1920-as és 1930-as években uralkodó big band hangzás felé kezdtek fejlődni, amikor simább ritmikai stílusokat alkalmaztak. Számos újjáéledés történt azóta, hogy az 1920-as években az újabb stílusok kiszorították a ragtime-ot. Először az 1940-es évek elején sok jazz-zenekar kezdte felvenni a ragtime-ot a repertoárjába, és ragtime felvételeket adott ki 78-as fordulatszámú lemezekre. Jelentősebb újjáéledés az 1950-es években következett be, amikor a korábbi ragtime műfajok szélesebb választékát tették elérhetővé a lemezeken, és új ragokat komponáltak, publikáltak és rögzítettek.
A Ragtime-ot – Joplin munkásságával az élen – Mozart menüettjeinek , Chopin mazurkáinak vagy Brahms keringőinek amerikai megfelelőjeként emlegették. A Ragtime olyan klasszikus zeneszerzőkre is hatással volt, mint Erik Satie, Claude Debussy és Igor Stravinsky. 

Belefülelők:

What Is Ragtime?


Dorian Henry plays Elite Syncopations


Coaxing the Piano by Zez Confrey 


Maple Leaf Rag - Bohem Ragtime


Paolo Tomelleri Big Band - Alexander Ragtime Band













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése