2022. november 26., szombat

Zenei műfajok lexikona - L

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a tenei műfajok labirintisában próbálunk eligazodni. Mai témánk a Latin zene.

L mint Latin

A Latin zene első alműfaja az Argentine Tango: 
Az argentin tangó egy zenei műfaj és kísérő társasági tánc, amely a 19. század végén keletkezett Buenos Aires külvárosában. Jellemzően rendelkezik a2/4 vagy 4/4 ritmikus időjel, és két vagy három rész ismétlődik olyan minták szerint, mint az ABAB vagy az ABCAC. Szövegét nosztalgia, szomorúság és elveszett szerelem miatti siránkozás jellemzi. A tipikus zenekar számos dallamhangszerrel rendelkezik, és a bandoneon adja meg a jellegzetes hangot. Folyamatosan nőtt a népszerűsége, és nemzetközileg is elterjedt, modern elemekkel egészítette ki a régebbi elemeket. Vezetői közé tartozik Carlos Gardel énekes és dalszerző, valamint Francisco Canaro, Juan D'Arienzo, Carlos Di Sarli, Osvaldo Pugliese és Ástor Piazzolla zeneszerzők/előadók. Általános vélekedés szerint a tánc a 19. század végén alakult ki Buenos Aires (Argentína) munkásnegyedeiben, és argentin táncosok, zenészek és bevándorló munkások gyakorolták.

Kezdetben az argentin tangót elutasították a társastáncokkal, köztük a bécsi keringővel foglalkozó közép- és felső osztályok. Csak az 1910 és 1920 közötti évtizedben kezdett divatossá válni az argentin tangó olyan nagy európai fővárosokban, mint Párizs, Berlin, Róma és Bécs. Az európai társadalmon belül azonban vegyesek voltak az érzelmek ezzel az új tánccal kapcsolatban. Rómában a savoyai Vittorio Emanuele III kitiltotta az argentin tangót a Quirinal-palota báljairól. Vilmos császár , Bajorország királya és Ferenc József császár megtiltja egyenruhás tisztjeiknek, hogy ezt az új ritmust táncolják. Az osztrák fővárosban, Bécsben a történelmi dokumentumok szerint az argentin tangót szándékosan zárták ki Bécs város 23. báljának programjából (1920-30 között). Az argentin tangó csak 2017-ben került be véglegesen a hagyományos bécsi bálok közé a rangos Technische Universität Ball (Technikai Egyetemi Bál) révén, amelynek most már rendszeresen szerepel egy milonga is a programjában. Az argentin tangó zene sokkal változatosabb, mint a báltermi tangó. Az elmúlt évszázad során számos tangózenét komponáltak különböző zenekarok. Nemcsak a zene nagy mennyisége, hanem a stílusbeli különbségek is nagyok a zenekarok között, ami megkönnyíti az argentin tangótáncosok számára, hogy az egész éjszakát csak argentin tangót táncolják. Az argentin tangó négy reprezentatív iskolája a Di Sarli, a d'Arienzo , a Troilo és a Pugliese ., mind a négy olasz bevándorló családok leszármazottja. Ezek tánczenekarok, tánczenét játszanak. Ha a zene szellemiségét ellenpontozás jellemzi, akkor az artikuláció világosságára van szükség. Tiszta, ismétlődő pulzusa vagy üteme, erős tangoritmusa a 2x4-re épül, 2 erős ütem 4-re (dos por cuatro). Ástor Piazzolla a klasszikus harmóniát és kontrapontot feszítette, és a táncparkettről a koncertszínpadra vitte át a tangót. Kompozíciói elárulnak valamit kortárs életünkből, és ennek táncolása sokban kapcsolódik a modern tánchoz. 

Míg az argentin tangót történelmileg tangózenére táncolták, például olyan zenekari vezetők által készített zenére, mint Osvaldo Pugliese, Carlos di Sarli, Juan d'Arienzo, a 90-es években a tangótáncosok fiatalabb generációja elkezdett tangólépéseket táncolni, hogy alternatívákat hozzon létre. Tangó zene; zenék más műfajokból, mint például a "világzene", "elektro-tangó", "kísérleti rock", "trip hop" és "blues", hogy csak néhányat említsünk. A tango nuevo táncot gyakran az alternatív zenéhez kötik, lásd a nuevo tangót , de táncolható tangóra is.

Belefülelők:

Tango Argentino



Buenos Tango


Carlos Gardel - Volver - Tango


Francisco Canaro - 10 Milongas inolvidables


Carlos Disarli 15 Grandes Éxitos


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése