2023. május 6., szombat

Zenei műfajok lexikona - S

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálimk eligazodni. Mai témánk a Soundtrack music.

S mind Soundtrack music


A Soundtrack olyan rögzített zene, amely egy mozgókép, dráma, könyv, televízióműsor, rádióműsor vagy videojáték képeit kíséri és szinkronizálja; kereskedelmi forgalomba kerülő zenei album, amely egy film, videó vagy televíziós bemutató hangsávjában szerepel; vagy a szinkronizált hangot tartalmazó film fizikai területe.

A filmipar terminológiájában a hangsáv egy filmgyártásban vagy utómunkában létrehozott vagy használt hangfelvétel. Kezdetben a párbeszédek, a hangeffektusok és a zene egy filmben mindegyiknek megvan a maga külön sávja, és ezeket összekeverik, hogy létrehozzák az úgynevezett kompozit sávot, amely a filmben hallható. Gyakran később jön létre a szinkronsáv, amikor a filmeket más nyelvre szinkronizálják. Ez M&E (zene és effektusok) számként is ismert. Az M&E számok tartalmazzák az összes hangelemet, leszámítva a párbeszédet, amelyet aztán a külföldi forgalmazó saját területének anyanyelvén szolgáltat.
Aktuális szótári bejegyzések a soundtrack dokumentum hangsávjához főnévként és igeként. A hangsáv kifejezés népszerűsítésére tett korai kísérletet a Photoplay magazin 1929-ben nyomtatta ki. Az Academic Press Dictionary of Science and Technology szakszótár 1992-es bejegyzése nem tesz különbséget a hangsáv és a hangsáv formai között. hangsáv. 
Az összehúzódó filmzene az úgynevezett soundtrack albumok megjelenésével került a köztudatba az 1940-es évek végén. A filmgyártók először új filmek promóciós trükkjeként képzelték el ezeket a kereskedelmi forgalomban kapható felvételeket, mint "zene az eredeti mozgókép hangsávjából", vagy "zene a mozgóképből és az általa ihletett zene". Ezeket a kifejezéseket hamarosan "eredeti filmzene " -re rövidítették. Pontosabban, az ilyen felvételek egy film zenei sávjából készülnek, mivel általában egy film izolált zenéiből állnak, nem pedig a párbeszédekkel és hangeffektusokkal ellátott összetett (hang)sávból.
Az OST rövidítést gyakran használják egy rögzített adathordozón, például CD-n lévő zenei hangsáv leírására, és az eredeti hangsávot jelenti; azonban néha arra is használják, hogy megkülönböztessék a hallott és rögzített eredeti zenét az újrafelvételtől vagy feldolgozástól.

Belefülelők:

Wonderful movie soundtracks


Hans Zimmer | ULTIMATE Soundtrack Compilation Mix


Guess The 80s TV Show Theme Song!


NEWS BACKGROUND MUSIC 


The Best Video Game Soundtracks













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése