2023. május 13., szombat

Zenei műfajok lexikona - V

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában probálunk eligazodni. Mai témámk a Vocal nusic.

V mint Vocal nusic

A Vocal music első csoportja az A capella: 
A cappella (olaszul„a kápolna stílusában”, a zene egy előadás énekes vagy énekcsoporthangszeres kíséret, vagy egy ilyen módon előadni kívánt darab. Az a cappella kifejezésa reneszánsz polifónia és a barokk megkülönböztetésére szolgált concertato zenei stílusok. A 19. században a reneszánsz polifónia iránti megújult érdeklődés, valamint annak a ténynek a tudatlansága, hogy a hangszeresek gyakran megkettőzték a vokális szólamokat, oda vezetett, hogy a kifejezés a kíséret nélküli énekzenét jelenteni kezdte. A kifejezést ritkán használják az alla breve szinonimájaként is. A cappella egyidős lehet, mint maga az emberiség. A kutatások azt sugallják, hogy a korai emberek a nyelv feltalálása előtt énekléssel és szóhasználattal kommunikáltak. A legkorábbi kottadarabról azt feltételezik, hogy Kr.e. 2000-ből származik, míg a legkorábbi, amely teljes egészében fennmaradt, az i.sz. első századból való: egy görögországi darab, a Seikilos sírfelirat. Az a cappella zenét eredetileg a vallásos zenében használták, különösen az egyházi zenében, valamint az anasheedben és a zemirotban. A gregorián ének az a cappella éneklés példája, akárcsak a reneszánsz világi énekzene többsége. A madrigál a korai barokk hangszeres kíséretté való kifejlődéséig általában szintén a cappella formában van. A Zsoltárok megjegyzik, hogy néhány korai dalt vonós hangszerek kísértek, bár a zsidó és az ókeresztény zene nagyrészt a cappella volt; A hangszerek használata ezt követően mindkét valláson belül, valamint az iszlámban is megnövekedett. A keresztény a cappella zene polifóniája a Krisztus utáni 15. század végén kezdett kialakulni Európában Josquin des Prez kompozícióival . [6] A korai a cappella polifóniáknak lehetett kísérőhangszere, bár ez a hangszer csupán megkétszerezte az énekesek szólamait, és nem volt független. A 16. századra az a cappella polifónia tovább fejlődött, de fokozatosan a kantáta kezdte átvenni az a cappella formák helyét. A tizenhatodik századi a cappella polifónia ennek ellenére továbbra is hatással volt az egyházi zeneszerzőkre ebben az időszakban és napjainkig. A keleti ortodox egyház és a keleti katolikus egyházak bizánci rítusában a liturgiákban előadott zenét kizárólag hangszeres kíséret nélkül éneklik. Az elmúlt évszázad modern a cappella mozgalmai közé tartozik a fodrászat és a doo wop. A Barbershop Harmony Society, a Sweet Adelines International és a Harmony Inc. oktatási eseményeknek ad otthont, beleértve a Harmony Egyetemet, a Directors University-t és a Nemzetközi Oktatási Szimpóziumot, valamint nemzetközi versenyeket és kongresszusokat, amelyekben elismerik a nemzetközi bajnok kórusokat és kvartetteket .

Sok a cappella csoport található középiskolákban és főiskolákban. Vannak amatőr Barbershop Harmony Society és profi csoportok, amelyek kizárólag a cappellát énekelnek. Bár a cappella technikai meghatározása szerint hangszeres kíséret nélküli éneklés, egyes csoportok hangjukat használják hangszerek emulálására; mások hagyományosabbak és a harmonizációra összpontosítanak. Az a cappella stílusok a gospel zenétől a kortárson át a fodrászatban szereplő kvartettekig és kórusokig terjednek.
Az a cappella zenét a 2000-es évek vége és a 2010-es évek eleje-közepe között népszerűsítették olyan médiaslágerekkel, mint a 2009–2014-es The Sing-Off tévéműsor és a Pitch Perfect című zenés vígjátéksorozat.

Belefülelők:

Gregorian Chant Dies Irae


Pentatonix - The Sound of Silence


Sing! Day of song - Bobby McFerrin - Improvisation


Loituma: Ievan Polkka


Romantic Acapella





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése