2023. május 20., szombat

Zenei műfajok lexikona - V

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk a vocal music.

V mint Vocal music

A Vocal music jövetkező alműfaja a Vocal jazz: 

A vokális jazz vagy a jazz éneklés a jazz megközelítése a hang használatával.
A vokális jazz a huszadik század elején jelent meg, gyökerei a bluesban találhatók. A népszerű blues énekesek, mint például Bessie Smith és Ma Rainey nagy hatással voltak a jazz énekesekre, mint például Billie Holidayre. A vokális jazz egyéb jellemzői, mint például a scat éneklés a New Orleans-i jazzhagyományból származnak. Louis Armstrong „ Heebie Jeebies ” című 1926-os felvételét gyakran emlegetik az első olyan modern dalként, amely scattinget alkalmaz. Ez később a bop korszak összetett vokális improvizációjává fejlődött, amelyet Anita O'Day, Sarah Vaughan, Betty Carter és Dizzy Gillespie vett át. A Boswell Sisters egy New Orleansból származó vokális jazz trió volt, amely az 1930-as években segítette népszerűsíteni a vokális jazz zenét az amerikai közönség körében. 
A vokális jazz repertoárja jellemzően a Great American Songbook zenéit tartalmazza, de a kortárs populáris zenét ma már gyakran hangszerelték vokális jazz együttesek számára az eredeti zene mellett. Az ilyen feldolgozások/eredeti zenék jellemzően a jazz, az improvizáció és a nyugat-afrikai szinkretizált zenékből, az afro-amerikaiak és az európai művészzenei hagyományokból származó ritmusok harmonikus nyelvét alkalmazzák. Ez magában foglalja a swing zenét, valamint a latin jazzt, a jazz fúziót és a rhythm and bluest. 
A vokális jazz technikai jellemzői közé tartozik a formális beszédminták helyett a népnyelven alapuló dikció. A legato és a vibrato sem állandó a vokális jazz artikulációjában. A vokális jazz gyakran használ mikrofonerősítést, és az énekeseket ritmusszekció (zongora, basszusgitár, dob és gitár) és néha vokális ütőhangszerek kísérik.
A huszadik század elején a jazz zenei irányzatként kezdett fejlődni. A jazz éneklés vagy a vokális jazz volt az utolsó a négy veleszületett amerikai zenei koncepció közül, amely kidolgozott, az instrumentális jazz, a blues és a Tin Pan Alley dalszerzés mellett. 
Míg a vokális jazz a huszadik század elején jelent meg, addig a 21. század fordulóján a jazzrajongók elkezdték elfogadni a vokális jazz tágabb meghatározását. 

Belefülelők:

Louis Armstrong - Heebie Jeebies


Boswell Sisters - Cheek to Cheek



Manhattan Jazz Quartett - Vocal Jazz Classics




Betty Carter - Giant Steps




Dizzy Gillespie & George Benson. AMAZING VOCAL SCATS!!!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése