2021. május 16., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - A

 


Sokszor elveszünk a zenei műfajok labirintusában. Meghallunk egy zenét és megpróbáljuk beskatulyázni valamilyen zenei csoportba, több-kevesebb sikerrel. Ez a most induló sorozat egy kis mankó ahhoz, hogy mik is a stílusjegyei egy-egy zenei műfajnak. Vágjunk is bele.

A - mint alternatív zene

Az alternatív zene egy olyan kifejezés volt, amelyet a 80-as évek elején találtak ki, és olyan zenekarokat ír le, amelyek elszakadtak a pop és a metal záporától, és a koncentráltabb és őszintébb rock új irányát képezték. Számos alkategóriát tartalmaz, többek között, de nem kizárólag; Grunge, Hard Rock, Rock, Kísérleti Rock, Progresszív Rock, Gótikus Rock, Punk Rock, Hardcore Punk, New Wave. Az egyetlen igazi kapcsolatuk a gyökerek szempontjából az angol punk mozgalom. A nyolcvanas évek elején az alternatív zene néhány főiskolai rádióra korlátozódott. A 80-as évek közepén, amikor egyre népszerűbbé vált, országszerte kezdte el átvenni az egyetemi rádiót. A 80-as évek végén a kereskedelmi állomások lassan kezdték átfogni azt, amit addig egyetemi rocknak ​​hívtak.
Az alternatív zene az underground tulajdonságait hordozza. A műfaj képviselő általában a saját útjukat járják az ismerettség felé. Zenéjük általában ingyenes formában, kékzről-kézre, esetleg interneten terjed. Koncertjeiket általában a kis klubbokban tartják. Lemezkiadóik általában nem túl ismert, független kiadók.
Az alternatív zene általában realista szemlélettel bír. Témájában a mindennapi, általános dolgok kerülnek felszínre. Ezek a témák általában társadalmi problémák, de lehetnek szerelmi témák is, vagy egyéb érzelmi állapot. Gyakran megjelennek többértelmű szavak, amiket az előadók több jelentésben is felhasználnak.
Első alműfajként az Art punk kerül terítékre.
Az Art Punk: a punk rock egyik műfaja, amelyben a művészek túlmutatnak a műfaj kezdetleges garázsrockján, és kifinomultabbnak számítanak, mint társaik. Ezek a csoportok által generált punk esztétikai, hogy egyszerű, sértő, és a szabad szellemű, szemben a dühös, a munkásosztály közönség által generált pub rock 

Az 1970-es évek rockzenéjében a "művészet" leírást általában "agresszívan avantgárdnak" vagy "igényesen progresszívnek" jelentették. Simon Frith és Howard Horne zenetudósok az 1970-es évek punk zenekarainak menedzsereit "az art punk mozgalom legfogalmazottabb teoretikusaként" írták le. Bob Last of Fast Productot az elsők között azonosították a művészetelmélettel a marketing területén, és Tony Wilson „s Factory Records le, mint»alkalmazása Bauhaus elve ugyanaz »meg« az összes cég áru«. Vezeték „s Colin Newmanaz art punkot 2006-ban "egy egész generáció választott gyógyszerének" nevezte. 
A magyar art-punk szubkultúra kezdeteit 1978-ig vezetthető vissza, amikor a Spions punk együttes három koncertet adott elő, amelyek a konceptuális előadóművészetre és Antonin Artaud "kegyetlenség színházára" támaszkodtak, neoavantgárd / anarchista manifesztumok átadásával. ki a közönség elé.

Belefülelők:

Television
 - Marquee Moon


                                                                        Pere Ubu - Final Solution



Wire -- Midnight Bahnhof Cafe

Damaged Goods - Gang of Four

Animal Dance - Wired

Néhány hazai szárnypróbálgatás:


Vágtázó Halottkémek - Verőfény

URH Kék fény Kékfény

Albert Einstein Bizottság-Szerelem

Neurotic - Brék

Spions - Anna Frank


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése