2021. május 23., vasárnap

Zenei műfajok lexikona - A

 


A múlt héten elindítottam egy sorozatot a zenei műfajokról. Nem állítom, hogy sokkal könnyebb lesz ezáltal eligazodni a zenei műfajok labirintusában, de talán segít egy kicsit. Azért is nehéz a feladat, mert vannak zenei műfaj halmozók,. akik összegyúrnak műfajokat az egyéni hangzás érdekében. Na de haladjunk tovább...

A - mint alternatív zene

Múlt héten már elkezdtül az Alternatív zene, ezt folytatva a következő alműfaj:
Az alternatív rock:

Az "alternatív rock" kifejezés egy általános fogalommegjelölés, amely a punk rock nyomán az 1980-as évek közepétől megszületett underground zenét foglalja magában. Történelme során az alternatív rockot leginkább a mainstream kultúra elüzletiesedése határozta meg. Az 1980-as évek alternatív együttesei általában kis klubokban játszottak, független lemezcégek jelentették meg a lemezeiket és élőben terjesztették zenéjüket. Bár nincs egészében, minden alternatív rock zenére általánosságában jellemző zenei stílus, ennek ellenére a The New York Times 1989-ben azt állította, hogy a műfaj "mindenekelőtt gitárzene, amely főleg kvint hangközt (power chord-ot) és csilingelő riffeket használ, zümmög és sípol a Larsen-effekttől". A műfaj hangzásvilága a grunge kemény gitárzenéjétől a gothic rock búskomor hangulatán át a Britpop által felélesztett gitárpopon keresztül a twee pop kaotikus stílusáig terjed. Az alternatív rockdalok szövege más rockműfajoknál gyakrabban szól társadalmi problémákról, például drogról, depresszióról és környezetvédelemről. Ez a hozzáállás az 1980-as években és az 1990-es évek elején Nagy-Brittaniában és az Egyesült Államokban kialakult társadalmi és gazdasági feszültség miatt alakult ki.
Széles körben elterjedt. Alműfajok Britpop – College rock– Dream pop - Geek rock – Gothic rock – Grunge – Indie pop – Indie rock – Math rock - Noise pop - Noise rock – Paisley Underground – Post-rock – Shoegazing Alműfajok régiók szerint Massachusetts – Seattle – Illinois – Manchester.

Belefülelők

Depeche Mode - Personal Jesus


Nirvana - Smells Like Teen Spirit


R.E.M. - Losing My Religion


Green Day - Basket Case


U2 - One

ÉS a magyarok:


Kispál és a Borz-Ha az életben


Üllői Úti Fuck - Esküvő


Pál Utcai Fiúk - Bál


hiperkarma – jószerencsét!


Quimby - Most múlik pontosan



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése