2022. február 4., péntek

Blueskocsma- Bluesman Tom Larsen

 


Itt a hétvége, nyit a blueskocsma. E heti vendégünk a Bluesman Tom Larsen

Bluesman Tom Larsen

Bluesman Tom Larsen több mint negyven éve az East Coast Music szcéna meghatározó ereje. 
Eredetileg szóló előadóként Larsen az 1920-as és 1930-as évek akusztikus bluesára specializálódott, olyan előadókkal, mint Robert Johnson, Blind Willie McTell és Blind Lemon Jefferson. A blues zene iránti növekvő szeretete később arra késztette, hogy elektromos gitárt vegyen, és tanulmányozza a Muddy Waters, a Guitar Slim és a BB King stílusait. 

Tom különösen kifinomult, letisztult slide gitárjátékáról, valamint harmonikás és gitározási képességéről vált ismertté. A szóló blues fellépése mellett a 70-es évek vége felé, amikor Bluesman a 60-as és 70-es évek régi Blues lemezeit hallgatva tovább fejlesztette elektromos gitár tudását.
A bluesman Tom első nyilvános elektromos gitáros fellépése egy fekete Gospel együttesnél volt a hetvenes évek végén. A Maryland, Delaware és Virginia környéki templomokba tett utazásai során a Gospel szenvedélyes énekének kitettsége örökre inspirálta énekét. 
Aztán 1979 júniusában egy este Tom úgy döntött, hogy feldobja szólófellépését azzal, hogy meghívja néhány gospel-társát, hogy erősítsék meg basszusgitáron és dobon egy elektromos bluest. A válasz azonnali és elsöprően lelkes volt, és aznap este megszületett a Tom Larsen Blues Band.
A 70-es évek végén a legtöbb ember nem volt kitéve a bluesnak, így kezdettől fogva az volt az ötlet, hogy a zenét olyan szórakoztató módon mutassák be, hogy a közönséget bulizzon és mindenekelőtt táncra perdüljön. 
A bluesman Tom előadási stílusa ebben a korszakban alakult ki, amikor az előadónak meg kellett szólítania a közönséget, és bevonnia, hogy megnyerje a tetszését és fenntartsa a figyelmét. A Bluesman hamar ismertté vált showman-mesterségéről, amely magában foglalta a klubban való sétálást és slide gitározást felháborító tárgyakkal.
Zenekarvezetőként Bluesman már korán rájött, hogy hiábavaló volt megpróbálni rávenni a blues-múlttal nem rendelkező helyi zenészeket, hogy úgy szóljanak, mint a régi lemezein, amelyeken felnőtt. A BT kifejlesztette azt a képességet, hogy megszerezze az elérhető legjobb tehetségeket, és a show során minden zenész erősségét bemutassa. 
Végül a Tom's Blues énekének, herflijének és gitárjának ötvözete a funk basszus stílusokkal és a 70-es és 80-as években divatos agresszív dobolással a manapság jellegzetes Larsen hangzássá fejlődött: lendületes, táncolható blues, amelyet feszes, funky, progresszív ritmus vezérel. Bár társai változtak az évek során, ez a rendkívül eredeti stílus változatlan maradt.
A zenei stílusok e fúziójával párhuzamosan az eredeti dalokkal való kísérletezés is megjelent, és a 80-as évek közepén a Bluesman már saját anyagot írt és adott elő. Repertoárja mindig is tartalmazott más előadók dalainak eredeti verzióit, így természetes volt a lépés a saját dallamok megalkotásához.        
Tom bluesman zenéjét Johnny Winter dolgozta fel, Delbert McClinton, Roy Buchannan és Tinsley Ellis pedig rögzítette. Zenéje szerepelt filmzenékben, reklámokban, és sok dala szerepel a regionális színészek repertoárján, akik Larsen dallamával szeretnék feldobni műsorukat.
Az elmúlt években a Bluesman is visszatért korai zenei gyökereihez, és hagyományos AME stílusú Gospel-t ír, rögzít és ad elő kollégáival.
A 70-es évek végétől kezdve, a 80-as, 90-es, 2000-es évekig és immár egy elképesztő ötödik évtizedig a bluesman, Tom Larsen a modern Rhythm and Blues élvonalában vitathatatlanul saját helyet alakított ki. Ma a legfrissebb lemezébe fülelhetünk bele, amelynek címe "The Hard Way".

A következő felvételeket hallhatjuk:

01. ZBH Intro 00:20
02. Sexy Lingerie 03:48
03. Lean & Mean 05:39
04. Rollover 06:53
05. Party Girl 05:14
06. Too Late 04:19
07. In My Hand 02:57
08. The Hard Way 02:57
09. Violent Love 03:33
10. Do Me 07:41
11. Whatever It Takes 04:43
12. Too Proud To Beg 03:52
13. Lovin' Me To Death 04:47

Letölthető /link/:

Kedvcsináló:

Bluesman Tom Larsen - Do Me






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése