2022. február 19., szombat

Zenei műfajok lexikona - D

 


Folytatjuk barangolásunkat a zenei műfajok labirintusában. Jelenlegi témánk a Dance (EDM – Electronic Dance Music.

D mint Dance (EDM – Electronic Dance Music

ADance (EDM – Electronic Dance Music következő alfaja a Hip hop:
A hip-hop zene, más néven rapzene a popzene egy olyan műfaja, amelyet az Egyesült Államokban fejlesztettek ki a belvárosi afroamerikaiak, latin-amerikaiak és jamaicaiak Bronx városrészében. Ez egy stilizált ritmikus zenéből áll, amely gyakran kíséri a rappelést, valamint egy ritmikus és rímes beszédet, amelyet énekelnek. A hip hop kultúra részeként alakult ki, egy szubkultúra, amelyet négy kulcsfontosságú stilisztikai elem határoz meg: MCing/ rappelni , DJ-zni/ lemezjátszókkal karcolni, break táncot és graffiti írást.További elemek közé tartozik az ütemek vagy basszussorok mintavételezése lemezekről (vagy szintetizált ütemek és hangok), valamint a ritmikus beatbox. Bár gyakran csak a rappelésre utalnak, a "hip hop" pontosabban az egész szubkultúra gyakorlatát jelöli. A hip hop zene kifejezést néha a rap zene kifejezés szinonimájaként használják, bár a rappolás nem kötelező összetevője a hip-hop zenének; a műfaj a hip-hop kultúra egyéb elemeit is magában foglalhatja, beleértve a DJ-zést, a lemezjátszót, a scratch-et, a beatboxot és az instrumentális számokat.

A hiphop mint zenei műfaj és kultúra az 1970-es években alakult ki, amikor a blokkpartik egyre népszerűbbé váltak New Yorkban, különösen a Bronxban élő afroamerikai fiatalok körében. A blokkpartikon a DJ-k népszerű dalok ütős szüneteit játszották le két lemezjátszóval és egy DJ-keverővel , hogy ugyanazon lemez két példányának szüneteit lejátszhassák, egyikről a másikra váltva, meghosszabbítva a "szünetet". A hip-hop korai fejlődése akkor következett be, amikor a mintavételi technológia és a dobgépek széles körben elérhetővé és megfizethetővé váltak. A lemezjátszó technikák, például a karcolás és a beatmatching a szünetekkel és a jamaicaival együtt fejlődtek kikoccintást, kántáló énekstílust alkalmaztak az ütemek fölött. A rappelést olyan énekstílusként fejlesztették ki, amelyben a művész ritmikusan beszél vagy énekel, hangszeres vagy szintetizált ütemekkel.

A hip hop zenét hivatalosan csak 1979-ig vették fel rádiós vagy televíziós lejátszásra, nagyrészt a műfaj születése során tapasztalt szegénység és a gettónegyedeken kívüli elfogadás hiánya miatt. Az old school hiphop volt a műfaj első mainstream hulláma, amelyet diszkó hatása és buliorientált szövegei jellemeztek. Az 1980-as évek a hiphop változatossá válását jelentette, ahogy a műfaj összetettebb stílusokat fejlesztett ki, és elterjedt az egész világon. Az új iskolai hiphop volt a műfaj második hulláma, amelyet elektro hangzása jellemez, és az aranykori hiphophoz vezetett, amely az 1980-as évek közepe és az 1990-es évek közepe közötti innovatív időszak, amely a hiphop saját albumkorszakát is kifejlesztette . A gangsta rap A belvárosi afroamerikai fiatalok erőszakos életmódjára és elszegényedett körülményeire összpontosító alműfaj ekkoriban vált népszerűvé. A nyugati parti hiphopot a G-funk uralta az 1990-es évek elején, közepén, míg a keleti parti hiphopot a jazz rap, az alternatív hiphop és a hardcore rap uralta. A hiphop ebben az időben tovább diverzifikált más regionális stílusokkal, mint például a déli rap és az atlantai hiphop. A hiphop az 1990-es évek közepén lett a legkelendőbb műfaj, 1999-re pedig a legkelendőbb zenei műfaj.

A hip hop zene népszerűsége az 1990-es évek végétől a 2000-es évek elejéig folytatódott, miközben a hip hop hatások egyre inkább utat találtak a populáris zene más műfajaiba, például a neo soulba, a nu metalba és az R&B -be. Az Egyesült Államokban olyan regionális stílusok is sikert értek el, mint a crunk , egy déli műfaj, amely a dalszövegnél jobban hangsúlyozta a ritmust és a zenét, valamint az alternatív hip-hop. Kezdett bebiztosítani a helyét a mainstreamben, részben művészei crossover sikerének köszönhetően. A 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején a "blogkorszak" során a rapperek a zeneterjesztés online módszereivel, például közösségi médiával és blogokkal tudtak követőiket kiépíteni, és a mainstream hiphop dallamosabb, érzékenyebb irányt vett a kereskedelmi hanyatlást követően. a gangsta rap. A trap és a mumble rap alműfajok a 2010-es évek közepén, végén és a 2020-as évek elején a hiphop legnépszerűbb formáivá váltak. 2017-ben a rockzenét bitorolta a hiphop, mint a legnépszerűbb műfajt az Egyesült Államokban.

Belefülelők:

Desiigner- Panda


Katy Perry - Dark Horse



Eminem - Love The Way You Lie ft. Rihanna


50 Cent ft. Chris Brown - I'm The Man


Dr. Dre - Still D.R.E.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése