2022. február 12., szombat

Zenei műfajok lexikona - D

 

Folytatjuk zenei barangolásunkat a zenei műfajok labirintusában. Ma egy új zenei világba csöppenünk, még pedig a Dance (EDM – Electronic Dance Music -ba.

                                                     D mint Dance

A következő tárgyalandó zenei műfaj a Dance (EDM – Electronic Dance Music:

Az elektronikus tánczene ( EDM ), más néven tánczene, klubzene vagy egyszerűen tánc, az ütős elektronikus zenei műfajok széles skálája, amely főként éjszakai klubok, rave -ek és fesztiválok számára készült. Általában DJ-k állítják elő lejátszásra, akik zökkenőmentesen kiválasztják a számokat, úgynevezett DJ - mixeket, az egyik felvételről a másikra váltva. Az EDM producerek élőben is előadják zenéjüket egy koncerten vagy fesztiválon, amit néha élő PA -nak is neveznek . Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején, a tomboló rádiózás, a kalózrádió , a PartyCrews, az underground fesztiválok megjelenését és a klubkultúra iránti érdeklődés felfutását követően az EDM elérte a fősodor népszerűségét Európában. Az Egyesült Államokban azonban a rave kultúra elfogadása nem volt általános a New York City, Florida, a Midwest és Kalifornia regionális színterén kívül; bár az elektro és a chicagói house zene egyaránt befolyásos volt Európában és az Egyesült Államokban is, a mainstream média és a lemezipar nyíltan ellenséges maradt vele szemben. Az EDM és a drogkultúra között is érzékelhető összefüggés volt, amely arra késztette a kormányokat állami és városi szinten, hogy törvényeket és politikákat fogadjanak el, amelyek célja a rave kultúra terjedésének megállítása. Ezt követően, az új évezredben az EDM népszerűsége világszerte nőtt, különösen az Egyesült Államokban és Ausztráliában. A 2010-es évek elejére az "elektronikus tánczene" kifejezést és az "EDM" kezdeti kifejezést az amerikai zeneipar és a zenei sajtó szorgalmazta az amerikai rave-kultúra átnevezésének érdekében. Annak ellenére, hogy az iparág megpróbál egy sajátos EDM márkát létrehozni, az inicializmus továbbra is több műfaj gyűjtőfogalmaként használatos, beleértve a dance-popot , a house -t , a technót és az elektro -t, valamint ezek megfelelő alműfajait.

Az elmúlt 40 év során különféle EDM műfajok fejlődtek ki; house, techno, dance-pop stb. Egy bevált EDM műfajon belüli stílusbeli variációk az úgynevezett alműfajok kialakulásához vezethetnek. A hibridizáció, amikor két vagy több műfaj elemeit kombinálják.

Az EDM törtlnete a P-Funk  megalakulásával kezdődött. A Parliament-Funkadelic (rövidítve P-Funk ) egy forgó zenészekből álló amerikai funkzenei kollektíva, George Clinton vezetésével, elsősorban a Parliament és a Funkadelic zenekarokból, amelyek az 1960-as évek óta működnek. Jellegzetes funk-stílusuk a pszichedelikus kultúrából, a szokatlan divatból, a science-fiction -ből és a szürreális humorból merített; nagy hatást gyakorolna az 1980-as és 1990-es évek későbbi funk, post-punk, hip-hop és posztdisco előadóira, míg a kollektív mitológia segítene az afrofuturizmus úttörőjében. A kollektíva eredete a doo-wop csoporthoz, a Parliamentshez nyúlik vissza, amelyet Clinton alapított az 1950-es évek végén a New Jersey állambeli Plainfield külvárosában. Az 1960-as évek végén olyan művészek hatására, mint Jimi Hendrix, Sly Stone és Frank Zappa , Clinton később Detroitba költözött, és létrehozta a Parlament és a Funkadelic testvércsoportokat, ahol az előbbi a funk eklektikus és kommerszebb formáját játszotta, az utóbbi pedig több befolyást tartalmaz a pszichedelikus rockból. A csoportok olyan albumokat adtak ki, mint a Maggot Brain (1971), a Mothership Connection (1975) ésA One Nation Under a Groove (1978) kritikai dicséretet kapott, és slágereket szerzett olyan kislemezekkel, mint a " Give Up the Funk " (1976), a " One Nation Under a Groove " (1978) és a " Flash Light " (1978). Összességében 1967 és 1983 között a kollektíva tizenhárom első tíz slágert ért el az amerikai R&B zenei toplistákon, köztük hat első számú slágert.

A "Parlament-Funkadelic" név a több tucat rokon zenész gyűjtőfogalma lett, akik különböző projekteket rögzítettek és turnéztak Clinton pályáján. A kollektív további prominens tagjai közé tartozik Bootsy Collins basszusgitáros, Bernie Worrell billentyűs , valamint Eddie Hazel és Michael Hampton gitárosok . Az 1980-as évek elejére Clinton és más tagok szólókarrierbe kezdtek, és Clinton is megerősítette a kollektíva több projektjét, és olyan nevek alatt turnézott, mint George Clinton és a P-Funk All-Stars. Néhány volt parlamenti képviselő " Original P " néven lép fel. Tizenhat parlament-Funkadelic képviselőt iktattak be1997-ben a Rock and Roll Hírességek Csarnokába került. 2019-ben a csoport megkapta a Grammy-életműdíjat.

Belefülelők:

Funkadelic - Maggot Brain 


Parliament - Mothership Connection (Star Child) 


George Clinton & The P-Funk All Stars: NPR Music 












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése