2022. február 5., szombat

Zenei műfajok lexikona - C

 


Folytatjuk a zenei műjajokkal való ismerkedésünket. Még mindi a country zene van műsoron.

C mint country

A country zene következő alműfaja a Zydeco:
A Zydeco eredetileg Cajunból származott, egy régi, világszerte gyökerező zenei stílus, amelyet több mint 200 évvel ezelőtt hoztak Európából. A Cajun szink- kopált, a cappella vallásos dalokból áll, amely az angol, de leginkább francia dalszövegek keverékéből áll, és a déli zenei hatások széles dühei inspiráltak. Ez a gyors tempójú hangzás a 20. század elején egy régi Louisiana népi hagyományból származik, La-La zenének, amely a Cajun és Creole kultúrák közös dallamának köszönhető. A francia-kreol nyelvű, a szegénység kifejezésére való tekintettel, a " les slicks sont pas salés " vagy "a snap bab nem sós", a zenei stílusok kereszttenyésztését népszerűen a zydeco néven ismerte fel a hatvanas évek elején, amikor Clifton Chenier a "Zydeco királya" címmel üdvözölte a Zydeco Sont Pas Salé nevű 1965-ös dalt. Egyéb nagy hatású zydeco művészek közé tartozik a Grammy-díjas Rockin 'Sidney Simien, a Buckwheat Zydeco és a Rockin' Dopsie, valamint a Goldman Thibodeaux, a Beau Jocque és a Rosie Ledet. 
A múlt és a jelen ütemének egyesítése, hogy új ritmust hozzon létre a tánc számára, a zydeco zenekarok közé tartoznak általában a vonósok, a billentyűzetek és a szarvak, amelyek még több ritmust és szinkopációt adnak hozzá. A legfontosabb műszereit mindig egy harmonika, egy frottoir - egy mosdólap, mint egy mellény, egy elektromos gitár, basszus és dob.
Miközben a zydeco dalai mindent megtárgyalnak az élelemről és a szeretetről azokról a társadalmi-politikai igazságtalanságokról, amelyeket a vidéki déliek viselniük kellett, nehéz ütemét úgy alakították ki, hogy egy nagyon harmonikus társadalmi platformot hozzon létre, ahol a fajok keverékének résztvevői egy táncparkett. A kortárs zydeco az R & B vagy a blues témák számos újratermeléséből származik, valamint a modern zenekarok által előterjesztett újdonságokból. Ma, amelyet a zydeco nagy kiterjedésű Amerikára kiterjesztett, a műfaj olyan jelenségévé vált, amely előttünk állt, azok, akik a forró nap alatt lévő területeken dolgozták magukat, és azok akik továbbra is alkalmazkodtak a jó időkben és a rosszban. A legfontosabb, hogy a zydeco azoknak szól, akik az életben tapasztalt útlezárások ellenére ünnepelni, táncolni és szeretni akarnak.
Minden évben New Orleans-ban a zydeco a júniusi második hétvégén ünnepel a Louisiana Cajun-Zydeco Fesztivál ideje alatt. Két lépcsővel, a kézművesek széles választékával és egy hatalmas élelmiszer-vásármal ez az ingyenes esemény, ahol több ezren gyűlnek össze, hogy táncoljanak, ünnepeljenek és tartsák fenn a múlt hagyományait.

Belefülelők:

Jeffery Broussard & the Creole Cowboys - Zydeco a Pas Sale


Lee Benoit - Lacassine Special


Doug Kershaw - Diggy Diggy Lo


Buckwheat Zydeco - Hey Joe


Beau Jocque & The Zydeco Hi Rollers - I'm on the Wonder














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése