2022. február 26., szombat

Zenei műfajok lexikona - D

 


Folytatjuk barangolásunkat a zenei műfajok labirintusában. Mai témánk még mindig a Dance (EDM – Electronic Dance Music.

D mint Dance (EDM – Electronic Dance Music

Dance (EDM – Electronic Dance Music következő alműfaja a Disco:

A disco a tánczene műfaja és egy szubkultúra , amely az 1970- es években alakult ki az Egyesült Államok városi éjszakai életéből. Hangzására a négy földszintes ütem, szinkronizált basszusvonalak, vonósszekciók, kürtök, elektromos zongora, szintetizátorok és elektromos ritmusgitárok jellemzőek .

A diszkó az olasz amerikaiak, a spanyol és latin-amerikaiak, valamint az afroamerikaiak Philadelphiában és New York Cityben népszerű helyszíneinek zenéjének keverékeként indult az 1960 -as évek végén és az 1970-es évek elején. A diszkót az 1960- as évek ellenkultúrája reakciójának tekinthetjük mind a rockzene dominanciájára, mind a tánczene akkori megbélyegzésére. Számos táncstílus alakult ki a disco népszerűségének időszakában az Egyesült Államokban, köztük a "The Bump " és a " The Hustle ".

Az 1970-es évek folyamán a diszkózenét főleg az Egyesült Államokból és Európából érkezett művészek fejlesztették tovább. Ismert előadók: ABBA, the Bee Gees, ELO, Donna Summer, Gloria Gaynor, Giorgio Moroder, Baccara, Boney M., Earth Wind & Fire, Chaka Khan, Chic, KC és a Sunshine Band, Thelma Houston, Sister Sledge,  The Trammps and the Villag. Míg az előadók felkeltették a közvélemény figyelmét, addig a színfalak mögött dolgozó lemezproducerek fontos szerepet játszottak a műfaj fejlesztésében. Az 1970-es évek végére a legtöbb amerikai nagyvárosban virágzó diszkóklubok voltak, és a DJ -k tánclemezeket kevertek olyan klubokban, mint a manhattani Studio 54, amely a hírességek körében népszerű helyszín. Az éjszakai klubba látogatók gyakran viseltek drága, extravagáns és szexi divatot. A diszkó szcénában virágzó kábítószer - szubkultúra is volt, különösen a kábítószerek esetében, amelyek fokozzák a hangos zenére és a villogó fényekre való táncolás élményét, mint például a kokain és a quaaludes. Ez utóbbi annyira elterjedt a diszkó szubkultúrában, hogy a "diszkókeksz" becenevet kapta. A diszkóklubokat a promiszkuitással is összefüggésbe hozták , mint a néptörténet e korszakának szexuális forradalmát . Az olyan filmek, mint a Szombat esti láz (1977) és a Hála Istennek, péntek van (1978) hozzájárultak a disco mainstream népszerűségéhez.

A diszkó a népszerű zene egyik fő irányzataként hanyatlott az Egyesült Államokban a hírhedt Disco Demolition Night után, és az 1980 -as évek elején tovább csökkent népszerűsége az Egyesült Államokban; azonban az 1980-as években népszerű maradt Olaszországban és néhány európai országban, és ez idő alatt másutt is divatossá kezdett válni, ideértve Indiát és a Közel-Keleten, ahol regionális népi stílusokkal, például ghazalokkal és hastánal ckeveredtek. A diszkó végül kulcsfontosságú befolyást gyakorol az elektronikus és tánczene fejlődésére ,house zene, hip-hop, new wave, dance-punk és post-disco. A stílusnak az 1990- es évek óta számos újabb jelenete van, és a disco hatása továbbra is erős az amerikai és európai popzenében. A 2010 -es évek eleje óta zajlik egy újjáéledés, amely a 2020 -as évek elején vált nagy népszerűségre. Az újjáélesztéshez hozzájáruló albumok közé tartozik a Confessions On A Dance Floor, Random Access Memories, The Slow Rush, Cuz I Love You, Future Nostalgia, Hey UX,What's Your Pleasure?, az It Is What It Is, és maga Kylie Minogue Disco című albuma.

Belefülelők:

Boney M. - Rasputin


Bee Gees - Stayin' Alive


ABBA - Gimme! Gimme! Gimme!


Earth, Wind & Fire - September


Gloria Gaynor - I Will Survive
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése