2022. augusztus 13., szombat

Zenei műfajok lexikona - I

 


Folytatjuk barangolásunkat a zenei műfajok szövevényében. Ma az Industrial music van porondon.

I - mint Industrial music

A következő zenei műfaj az Industrial music:  

Az ipari zene olyan zenei műfaj, amely kemény, mechanikus, transzgresszív vagy provokatív hangzásokra és témákra épít. Az AllMusic az ipari zenét a " rock és az elektronikus zene legagresszívabb fúziójaként " határozza meg, amely "kezdetben az avantgárd elektronikai kísérletek (szalagzene , konkrét zene, fehér zaj, szintetizátorok, szekvenszerek stb.) és a punk provokáció keveréke volt. ". A kifejezést az 1970-es évek közepén találták ki, amikor a Throbbing Gristle tagjai megalapították az Industrial Records -t.és a Monte Cazazzát. Míg a műfaj neve a Throbbing Gristle egyesült királyságbeli megjelenésével keletkezett, az Egyesült Államokban és más országokban is megjelentek a műfaj számára létfontosságú művészek és kiadók.
Az első ipari művészek zajjal és esztétikailag ellentmondásos témákkal kísérleteztek, zeneileg és vizuálisan is, mint például a fasizmus, a szexuális perverzió és az okkultizmus. A kiemelkedő indusztriális zenészek közé tartozik a Throbbing Gristle, a Monte Cazazza, az SPK, a Boyd Rice, a Cabaret Voltaire és a Z'EV. A Throbbing Gristle 1977-es, The Second Annual Report című debütáló albumán megalkották az "ipari zene ipari embereknek" szlogent. Az ipari zenei szcénák San Franciscóban és Chicagóban is kialakultak. A műfaj fejlődését befolyásoló előfutárok közé tartozott az 1940-es évek konkrét zenéje és változatos világzenei források a rock-korszak fellépései mellett, mint a Faust , a Kraftwerk, a Velvet Underground és Lou Reed Metal Machine Music ( 1975). A zenészek olyan írókat is említenek, mint William S. Burroughs és JG Ballard, valamint olyan művészeket, mint Brion Gysin.
Míg az 1970-es évek végén a kifejezést az Industrial Recordshoz kötődő csoportok és egyének egy kis csoportja alkalmazta, kibővítették az eredeti mozgalom által befolyásolt vagy "ipari" esztétikát alkalmazó művészekre. Idővel a műfaj hatása átterjedt olyan stílusokra, mint az ambient, a szintizene és a rock, mint például a Front 242, a Front Line Assembly, a KMFDM és a Sister Machine Gun, amelyek a chicagói Wax Trax-hez kapcsolódnak! Rekordok lenyomata. Az elektro-indusztriális zene az 1980-as években kialakult elsődleges alműfaj, a műfaj legjelentősebb zenekarai a Front Line Assembly és a Skinny Puppy. A másik két legfigyelemreméltóbb hibrid műfaj az indusztriális rock és az indusztriális metál, amelyek között olyan bandák szerepelnek, mint a Nine Inch Nails, a Ministry, a Rammstein és a Fear Factory, amelyek közül az első három platinalemezt adott ki az 1990- es években.

Belefülelők:


Throbbing Gristle - Convincing People (1979)


Monte Cazazza - Kick That Habit Man


SPK - SLOGUN


Non / Boyd Rice - Turn Me On Dead Man


Cabaret Voltaire - I Want You















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése