2022. augusztus 20., szombat

Zenei műfajok lexikona - I

 


Folytatjuk barangolásunkat a zenei műfajok útvesztőjében. Mai témánk az 
Inspirational – Christian & Gospel.

I mint Inspirational

A ma tárgyalt zenei műfajunk az Inspirational – Christian & Gospel

Az  inspiráló zene dióhéjban mindenféle műfajt felölel a gospeltől a keresztényen át a kortárs felnőttekig , a gyermekzenéig, a klasszikus crossoverig és az instrumentálisig. A műfaj, amelyet végül kortárs keresztény zeneként ismernek majd, az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején a Jézus-mozgalom újjászületéséből származott, és eredetileg „Jézuszene”-nek hívták. „Abban az időben sok fiatal a hatvanas évek ellenkultúrájából vallotta, hogy hisz Jézusban. A kábítószeren, a szabad szexen és a radikális politikán alapuló életmód csupaszságáról meggyőződve, a „hippikből” „Jézus népe” lett. [  Természetesen voltak, akik úgy érezték, Jézus egy újabb „utazás”. „Az 1970-es évek „Jézus-mozgalma” volt az, amikor a dolgok valóban elkezdtek megváltozni, és a keresztény zene kezdett önálló iparággá válni.” A „Jesus Music” kezdete hangszereken játszott és dalokat énekelt a szerelemről és a békéről, ami aztán Isten szeretetében alakult át. . Paul Wohlegemuth, aki az Egyházzene újragondolása című könyvet írta  „Az 1970-es években a rock-hatású zene markáns elfogadása lesz az egyházzene minden szintjén. A rockstílus mindenki számára ismerősebb lesz , ritmikai túlzásai finomodnak, korábbi világi asszociációi pedig kevésbé fognak emlékezni.”
Julia Wade
Julia Wade olyan előadóművész, akinek munkája számos különböző zenei műfajt felölel – a klasszikustól a Broadwayn át a popig. Hihetetlen három oktávos tartományával elragadtatta a közönséget, és a zenéje iránti mély elkötelezettségével világszerte inspirálta az embereket.
Brooke Fraser
A 24 éves Brooke Fraser pop-jelenség Új-Zélandon és Ausztráliában, ahol legújabb albuma, az 'Albertine' és a debütáló 'What To Do With Daylight' együttesen több mint 225 000 darabot adtak el. Hazájában, Új-Zélandon és Ausztráliában többszörös platinalemezes művész, aki múlt hónapban debütált Észak-Amerikában Albertine-nel. A lemez jelenleg „a szerkesztő zenei választásaként” szerepel az iTunes-on, és betört a Top 10 albumok közé olyan előadók mellett, mint a Coldplay, John Mayer és Katy Perry.
Mindy Jostyn
Mindy Jostyn csaknem tíz éven keresztül turnézott az Egyesült Államok keleti részén, és lenyűgözte a közönséget lelkes hangjával, jellegzetes dallamaival, szellemes és éleslátó szövegeivel, valamint számos különböző hangszer, köztük gitár, hegedű, szájharmonika, harmonika és zongora uralásával.
Lew Doty
Lew Doty, bár az évek során számos művész hatással volt rá, olyan stílust alakított ki, amely teljesen sajátja. Szövegei tele vannak spirituális elvekkel, hangja az angyalitól a gyengédtől a füstös és kemény vezetésig terjed.
Jenny Burton
Jenny Burton egy csodálatos Gospel énekes, akinek karrierje több évtizeden át ível. A világ minden táján énekelt, szóló előadóként és a The Jenny Burton Experience-szel is
Bár az 1960-as években voltak keresztény albumok, amelyek kortárs hangzású dalokat tartalmaztak, két 1969-ben felvett albumot a „Jesus rock” első teljes albumának tekintenek:   Larry Norman Upon This Rock (1969) című albumát, amelyet eredetileg a Capitol-on adtak ki. Records, és  Mylon – We Believe  , Mylon LeFevre, a Cotillion által kiadott, amely a LeFevre kísérlete volt a gospel zene és a déli rock keverésére. A hagyományos vagy déli gospel zenétől eltérően ez az új Jézus-zene a rock és a népzenéből született.

Ennek a mozgalomnak az úttörői közé tartozott még a 2nd Chapter of Acts, Andraé Crouch és a tanítványok, Evie, Nancy Honeytree, The Imperials, Love Song, Barry McGuire és Petra. A kis Jézus-zenei kultúra az 1980-as évekre több millió dolláros iparággá bővült. Sok CCM-művész, mint például Amy Grant, DC Talk, Michael W. Smith, Stryper és Jars of Clay, átívelő sikert ért el a 40 legjobb rádiójátékkal. 2005-ben a keresztény zene eladásai meghaladták a klasszikus, a jazz, a latin, a New Age és a soundtrack zene eladásait.

Belefülelők:


TOP 10 MOST UPLIFTING Gospel Choir Auditions On Got Talent!



Julia Wade Sings "Siyahamba" with the World!


Brooke Fraser - Deciphering Me


Jenny Burton - Bad Habits 


The 2nd Chapter Of Acts - In the volume of the book (1975) (US, Christian Rock)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése