2022. augusztus 27., szombat

Zenei műfajok lexikona - I

 


Folytatjuk barangolásunka a zenei műfajok labirintusában. E heti témánk az Instrumental music.

I mint Instrumental music

A következő zenei műfaj az Instrumental music:
Az instrumentális hangfelvétel általában ének nélküli felvétel, bár tartalmazhat néhány artikulálatlan éneket, például kiáltott háttéréneket nagyzenekari környezetben. A szemantikai kiszélesedés révén a dal szó tágabb értelemben az instrumentális zenékre vonatkozhat. A zenét elsősorban vagy kizárólag hangszerek felhasználásával állítják elő . A hangszer a kottaírásban létezhet, miután egy zeneszerző írta; a zeneszerző fejében(különösen olyan esetekben, amikor a zeneszerző maga adja elő a darabot, mint például egy blues szólógitáros vagy egy népzenei hegedűs esetében ); mint egy darab , amelyet egyetlen hangszeres vagy zenei együttes ad elő élőben, amely a duótól vagy triótól a nagy big bandig , koncertzenekarig vagy zenekarig terjedhet .

Az egyébként énekelt dalban egy nem énekelt, de hangszerekkel megszólaló szakasz nevezhető hangszeres közjátéknak, vagy ha ez a dal elején történik, mielőtt az énekes elkezdene énekelni, hangszeres bevezetőnek. Ha a hangszeres rész egy adott előadó (vagy előadók csoportja) képességeit, muzikalitását és gyakran virtuozitását emeli ki, akkor a szekciót „szólónak” nevezhetjük (pl. a gitárszóló, amely a heavy metal zene kulcsfontosságú része, és hard rock dalok). Ha a hangszerek ütős hangszerek, akkor a közjátékot nevezhetjük ütős közjátéknak, vagy "ütős szünet". Ezek a közjátékok egyfajta szünetet jelentenek a dalban.
A kereskedelmi népszerű zenében az instrumentális számok néha egy megfelelő, vokált tartalmazó kiadás remixei , de előfordulhatnak eredetileg ének nélküli kompozíciók is. Az egyik példa olyan műfajra, amelyben énekes/instrumentális és kizárólag instrumentális dalokat is készítenek, a blues. Egy blueszenekar többnyire olyan dalokat használ, amelyeknek szövege elhangzik, de a zenekar műsora során olyan instrumentális dalokat is előadhatnak, amelyek csak elektromos gitárt , szájharmonikát , álló basszust / elektromos basszust és dobfelszerelést tartalmaznak. Az instrumentális tene több műfaj belül is előfordulhat, de különösen elterjedt a rock and rollban az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején. Az elsősorban tánczeneként szolgáló rock-and-roll és rhythm-and-blues instrumentálisok az 1950-es évek közepén kezdtek megjelenni a popslágereken.Bill Doggett orgona- és szaxofon-vezérelt „Honky Tonk” (1956) az élen jár. Ezt követően a hangszeres lemezek rendszeresen az első helyre kerültek. Champs”A Tequila 1958-ban nagy sikert aratott, abban az évben, amikor Duane Eddy olyan slágereket kezdett el, amelyek védjegyévé vált twang gitárhangzást tartalmaznak. Nagy-Britanniában a Shadows saját slágersorozattal rendelkezett 1960-tól, bár sikereiket nem sikerült exportálniuk az Egyesült Államokba (ellentétben a Tornadoesszal, amely 1962-ben az amerikai slágerlisták élére kerültTelstar ”).

Az 1960-as évek elejére a legjobb amerikai hangszeres csoport a Ventures, akik segítettek népszerűsíteni a szörf zene úttörője Dick Dale. Az 1960-as években a rhythm and bluesnak is megvolt a maga része az instrumentális slágerekben, kezdve Booker T.-től és az MG „drive” -ig.Green Onions ” (1962) toHugh Masekela öngyújtója, a „Grazing in the Grass” (1968). Ahogy a popzene az 1960-as évek végén egyre kifinomultabbá vált, olyan szimfonikus ihletésű dalok születtek, mint Paul Mariat „Love in Blue” (1967) és Mason Williams „Klasszikus gáz” (1968) szintén slágerek voltak. Általában azonban az instrumentális rock virágkora az 1960-as évek elején véget ért, amikor a brit Invasion zenekarok visszahelyezték a hangsúlyt az énekesekre.
Az 1970-es és 80-as években az instrumentális filmzene volt a legelterjedtebb, de ahogy az 1990-es években egyre népszerűbb lett a new age zene és a könnyű jazz, visszatértek a listákra. Az instrumentális rock aranykorszakának öröksége azonban tartós hatást gyakorolt ​​a rockzenészségre . Wray dübörgése hallható volt az 1960-as évek végének nehéz elektromos gitárhangzásában; a Beach Boys egy másik szintre emelte a szörfzenét; és Johnny and the Hurricanes, akire leginkább a „Crossfire” (1959) emlékezett, rányomta bélyegét a Beatlesre , akikkel együtt koncerteztek a nyugat-németországi hamburgi Reeperbahnban.

Belefülelők:

The Champs - Tequila


The Shadows - Theme for young Lovers


The Ventures - Walk Don't Run


Paul Mauriat - Love is Blue (1968)


James Last - Biscaya (1981)













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése