2023. március 4., szombat

Zenei műfajok lexikona - O

 


Folytítjuk sorozarunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk az Opera.

O mint Opera

Az opera a színház egyik formája , amelyben a zene alapvető alkotóelem, és a drámai szerepeket énekesek töltik be . Egy ilyen „mű” (az olasz „opera” szó szó szerinti fordítása) jellemzően egy zeneszerző és egy librettista együttműködése, és számos előadóművészetet tartalmaz , mint például a színészetet, díszletet, jelmezt és néha táncot . vagy balett. Az előadást jellemzően operaházban adják, zenekarral vagy kisebb kísérettelszázad eleje óta karmester által vezetett zenei együttes. Bár a zenés színház szorosan kapcsolódik az operához, a kettőt egymástól eltérőnek tekintik. 
Az opera a nyugati klasszikus zenei hagyomány kulcsfontosságú része. Eredetileg teljesen énekelt darabként értelmezték, ellentétben a dalokkal való játékkal, az opera számos műfajt magában foglal, köztük olyanokat is, amelyek beszélt párbeszédet is tartalmaznak, mint például a Singspiel és az Opéra comique. A hagyományos számoperában az énekesek két énekstílust alkalmaznak: recitativ , beszédhajlított stílus és önálló áriák. A 19. században feltámadt a folyamatos zenei dráma.
Az opera a 16. század végén Olaszországban keletkezett ( Jacopo Peri többnyire elveszett Dafnéjával, amelyet Firenzében készítettek 1598 -ban), különösen Claudio Monteverdi műveiből, nevezetesen a L'Orfeo-ból, és hamarosan elterjedt Európa többi részén: Heinrich Schütz Németországban, Jean-Baptiste Lully Franciaországban és Henry Purcell Angliában segítette nemzeti hagyományaik megalapozását a 17. században. A 18. században továbbra is az olasz opera uralta Európa nagy részét (Franciaország kivételével), olyan külföldi zeneszerzőket vonzva, mint George Frideric Händel. Opera sorozataz olasz opera legrangosabb formája volt, egészen addig, amíg Christoph Willibald Gluck az 1760-as években "reform" operáival nem reagált annak mesterséges voltára. A 18. század végi opera leghíresebb alakja Wolfgang Amadeus Mozart, aki az opera seria-val kezdte, de leghíresebb olasz komikus operáiról, különösen a Figaro házasságáról ( Le nozze di Figaro ), a Don Giovanniról és a Così fan tutte-ról . valamint a Die Entführung aus dem Serail ( Elrablás a szerájból ) és A varázsfuvola ( Die Zauberflöte ), a német hagyomány nevezetességei.
A 19. század első harmadában a bel canto stílus csúcspontja volt , Gioachino Rossini, Gaetano Donizetti és Vincenzo Bellini mindannyian ebből a stílusból készítettek jellegzetes műveket. Itt jelent meg a nagyopera, amelyet Daniel Auber és Giacomo Meyerbeer művei, valamint Carl Maria von Weber a német Romantische Oper (Német Romantikus Opera) bemutatása jellemez. A 19. század közepe-vége az opera aranykora volt, amelyet Giuseppe Verdi Olaszországban és Richard Wagner Németországban vezetett és uralt. Az opera népszerűsége tovább folytatódottverismo korszak Olaszországban és kortárs francia operák, egészen Giacomo Pucciniig és Richard Straussig a 20. század elején. A 19. század folyamán párhuzamos operai hagyományok alakultak ki Közép- és Kelet-Európában, különösen Oroszországban és Csehországban . A 20. században számos kísérletet végeztek a modern stílusokkal, mint például az atonalitás és a szerializmus ( Arnold Schoenberg és Alban Berg ), a neoklasszicizmus ( Igor Stravinsky ) és a minimalizmus ( Philip Glass és John Adams) .). A hangrögzítési technológia térnyerésével az olyan énekesek, mint Enrico Caruso és Maria Callas sokkal szélesebb közönség számára váltak ismertté, amely túlmutat az operarajongók körén. A rádió és a televízió feltalálása óta az operákat is ezeken a médiákon adták elő (és írtak is). 2006-tól kezdődően számos nagy operaház elkezdte élőben, nagy felbontású videó közvetítésben bemutatni előadásait a mozikban szerte a világon. 2009 óta a teljes előadások letölthetők és élőben közvetíthetők.

Belefülelők:

Mozart - The Magic Flute – Queen of the Night aria


The 10 Most Popular Opera Arias - by classical music stars (Pavarotti, Netrebko, Deborah York)


Verdi - Nabucco Va Pensiero


Bizet - Carmen - Habanera 


A walkürök lovaglása (Wagner)























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése