2023. március 18., szombat

Zenei műfajok lexikona - P

 


Folyratjuk sorozatubkatm amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk a Pop music.

P mint Pop music

A Pop music következő alfaja a Baroque pop: 

A barokk pop (néha barokk rocknak ​​is nevezik ) egy fúziós műfaj, amely a rockzenét a klasszikus zene bizonyos elemeivel ötvözi. Az 1960-as évek közepén alakult ki, amikor a művészek fenséges, zenekari hangzásra törekedtek, és a barokk kompozíciós stílusok ( kontrapontos dallamok és funkcionális harmóniaminták ) és drámai vagy melankolikus gesztusok sajátossága miatt azonosítható. Kiemelten a csembaló, míg az oboák, a kürtök és a vonósnégyesekszintén gyakoriak.
Bár az 1940-es évek óta számos popslágerhez használtak csembalót, az 1960-as években egyes lemezproducerek egyre inkább a hangszert helyezték feldolgozásaik előterébe. Részben a Beatles " In My Life " (1965) című dala ihlette, 1966 elejére a különböző csoportok barokk és klasszikus hangszerelést alkalmaztak. A "barokk rock" kifejezést a Left Banke promóciós anyagában találták meg, akik csembalót és hegedűt használtak feldolgozásaiban, és akinek 1966-os „ Walk Away Renée ” című dala példázta ezt a stílust. 
A barokk pop népszerűsége az 1970-es évekre elhalványult, részben azért, mert a punk rock, a disco és a hard rock átvette az uralmat; ennek ellenére a zene még mindig a műfaj hagyományain belül született. Az 1970-es években a philadelphiai soul és az 1990-es évek kamarapopja egyaránt a barokk pop szellemiségét tükrözte, míg az utóbbi magában foglalta a korszak alacsony hűségű zenei esztétikáját. 

Belefülelők?

Beatles - In My Life 


The Left Banke - Walk Away Renee


The Rolling Stones - Lady Jane


Jimi Hendrix - Hey Joe


Pink Floyd - Wish You Were Here













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése