2023. március 11., szombat

Zenei műfajok lexikona - P

 


Foytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok lavirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk a Pop zene.

P mint Pop music

A Pop zene első alcsoportja az Adult Contemporary: 
A felnőtt kortárs zene ( AC ) a rádió által lejátszott populáris zene egyik formája, amely az 1960-as évek vokál- és 1970-es évek lágy rockzenéjétől a mai túlnyomórészt ballada -súlyos zenéig terjed, különböző fokú könnyű hallgatással, pop, soul, R&B, csendes vihar és rock hatás. A felnőtt kortárs általában az easy listening és a soft rock stílus folytatása, amely az 1960-as és 1970-es években vált népszerűvé, néhány módosítással, amelyek tükrözik a pop/rock zene fejlődését..
A felnőtt kortárs általában buja, megnyugtató és nagyon csiszolt tulajdonságokkal rendelkezik, ahol a hangsúly a dallamon és a harmóniákon van. Általában elég dallamos ahhoz, hogy felkeltse a hallgató figyelmét, és elég sértő és kellemes ahhoz, hogy jól működjön háttérzeneként . Mint a legtöbb popzene, dalait általában alapformátumban írják, vers-kórus szerkezetet alkalmazva. A formátum nagy hangsúlyt fektet a romantikus szentimentális balladákra, amelyek többnyire akusztikus hangszereket használnak (bár általában basszusgitárt használnak), például akusztikus gitárokat, zongorákat,szaxofonok, és néha egy zenekari díszlet. Az elektromos gitárok általában halványak és magas hangúak. A legújabb kortárs felnőttzene azonban szintetizátorokat (és más elektronikai eszközöket, például dobgépeket ) tartalmazhat.
Egy AC rádióállomás játszhat mainstream zenét, de általában kizárja a hiphopot és a dance-pop és a tinipop egyes formáit, mivel ezek kevésbé népszerűek a felnőttek, a megcélzott demográfiai csoportok körében. Az AC rádió gyakran a 25–44 év közötti korosztályt célozza meg, amely az 1960-as évek óta a legnagyobb figyelmet kapta a hirdetőktől. Az utóbbi években bevett gyakorlat a felnőtt kortárs állomásokon, hogy kevesebb új zenét és több múltbeli slágert játsszanak. Az új dalokra való hangsúlytalanítás lelassítja az AC lista előrehaladását. 
Az évek során az AC olyan alműfajokat szült, mint a "hot AC" (más néven "modern AC"), a "soft AC" (más néven "lite AC"), "urban AC" (a városi kortárs zene lágyabb típusa ) . , " rhythmic AC " (egy lágyabb típusú ritmikus kortárs ) és " Christian AC " (egy lágyabb típusú kortárs keresztény zene ). Egyes állomások csak a "hot AC", "soft AC" vagy csak egyet játsszák a különféle alműfajok közül. Ezért általában nem tekintik egy meghatározott zenei műfajnak; ez csupán a különböző műfajú előadók válogatott dalainak összeállítása.

Belefülelők:

Dove Cameron, Khalid - We Go Down Together


Adele - Easy On Me


Stephen Sanchez - Until I Found You


Talk - Run Away to Mars


Rihanna - Lift Me Up












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése