2023. március 25., szombat

Zenei műfajok lexikona - P

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk, még mindig a Pop music.

P mint Pop music

A Pop music következő alműfaja a Bubblegum Pop: 

A Bubblegum (más néven bubblegum pop ) egy fülbemászó és vidám stílusú popzene, amelyet egyes kritikusok eldobhatónak, mesterkéltnek vagy gyermekeknek és serdülőknek forgalmazottnak tartanak. A kifejezés egy rock és pop alműfajra is utal, amely az 1960-as évek végén az Egyesült Államokból indult ki, és amely garage rockból, újszerű dalokból és a Brill Building hangzásból fejlődött ki, és amelyet szintén a célpontja határoz meg, tinédzserek és fiatal tinédzserek demográfiai adatai. Az Archies 1969-es „ Sugar, Sugar ” című slágere reprezentatív példa volt, amely elvezetettr a jzfilm rock, a szombat délelőtti rajzfilmsorozatok rövid életű trendje, amely erősen tartalmazott rágógumi vénájú pop rock dalokat. Jerry Kasenetz és Jeffry Katz producerek elismerően nyilatkoztak a rágógumi kidolgozásáról, mondván, amikor a célközönségükről beszéltek, úgy döntöttek, hogy "tinédzserekről, fiatal gyerekekről van szó. És akkoriban rágógumit rágtunk, a párommal pedig én szokta nézni, nevetni, és azt mondani: „Ó, ez olyan, mint a rágógumi zene”. A kifejezést ezután főnökük, a Buddah Records kiadójának vezetője, Neil Bogart tette népszerűvé.
A legtöbb rágógumi-játék egy slágeres csoda volt (figyelemreméltó kivétel volt a Partridge család és a Tommy Roe ), és a hangzás az 1970-es évek elejéig jelentős kereskedelmi erő maradt. A kommentelők gyakran vitatkoznak a műfaj terjedelméről, és különféle érvek érvelnek a dance-pop, a disco, a tinipop, a fiúbandák és különösen a Monkees kizárása vagy belefoglalása mellett. Az 1970-es években az eredeti rágógumi hang formáló hatással volt a punk rockra, a new wave-re és a melodikus metalra.

Belefülelők:

The Archies - Sugar, Sugar


The Golden Age of Bubblegum Music


Status Quo Pictures Of Matchstick Men 


Shocking Blue - Venus


Bay City Rollers - I Only Want To Be With You 



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése