2022. április 2., szombat

Zenei műfajok lexikona - D

 


Tovább ismerkedünk a zenei stílusok széles palettájával. Témánk még mindig a Dance (EDM – Electronic Dance Music).

D mint Dance (EDM – Electronic Dance Music)

Dance (EDM – Electronic Dance Music) következő alműfaja a Techno:
A techno az elektronikus tánczene az(EDM) műfaja, amelyet az ismétlődő négyes ütem jellemez, amelyet általában folyamatos DJ-szettben való használatra állítanak elő. A központi ritmus gyakran közös időben (4/4), míg a tempó jellemzően 120 és 150 ütem/perc (bpm) között változik. A művészek használhatnak elektronikus hangszereket, például dobgépeket, szekvenszereket és szintetizátorokat, valamint digitális audio munkaállomásokat. Az 1980-as évek dobgépei, mint például a Roland's TR-808 és TR-909, igen nagyra értékeltek, és népszerűek az ilyen retro hangszerek szoftveres emulációi.
A „techno” kifejezés használata az elektronikus zene egy fajtájára utalva Németországból származik az 1980-as évek elején. 1988-ban, miután az Egyesült Királyságban megjelent a Techno. A The New Dance Sound of Detroit, a kifejezést a Detroitban előállított elektronikus tánczene egy formájával hozták kapcsolatba.A detroiti techno olyan előadók, mint a Kraftwerk, Giorgio Moroder és a Yellow Magic Orchestra szintipop és olyan afroamerikai stílusok, mint a house, electro és funk ötvözésének eredménye. Ehhez járul az amerikai későkapitalista társadalom életében releváns futurisztikus és tudományos-fantasztikus témák hatása, Alvin Toffler The Third Wave című könyve pedig figyelemre méltó hivatkozási pont. Az 1980-as évek közepén vagy végén Juan Atkins, Derrick May és Kevin Saunderson (együttesen a Belleville Three), valamint Eddie Fowlkes, Blake Baxter, James Pennington és mások által készített zenét úgy tekintik, mint a első technowaves Detroitból. 



A house zene számos európai országban elért sikere után a techno népszerűsége megnőtt az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban és Hollandiában. Európában gyorsan fejlődtek a regionális változatok, és az 1990-es évek elejére olyan techno alműfajok alakultak ki, mint az acid, hardcore, ambient és dub techno. A zenei újságírók és a techno rajongói általában válogatósak a kifejezés használatában, így egyértelmű különbséget lehet tenni az olykor rokon, de gyakran minőségileg eltérő stílusok között, mint például a tech house és a trance. Németországban a rajongók az 1990-es évek elején megjelenő keményebb techno hangzást Tekkno (vagy Brett) néven kezdték emlegetni. Ez az alternatív mód, változó számú k s-vel, a zene keménységének hangsúlyozására irányuló próbálkozásként indult, de az 1990-es évek közepére egy olyan ellentmondásos nézőponthoz kapcsolták, hogy a zene és talán mindig is teljesen elkülönült a detroiti technótól, ehelyett az 1980-as évek EBM-orientált klubéletéből származik, amelyet részben a frankfurti DJ/zenész Talla 2XLC művelt. Néhány technót a jazz elemei is befolyásoltak, vagy közvetlenül átitattak vele. Ez számos techno produkcióban a ritmus és a harmónia használatának kifinomultabbá tételéhez vezetett. A manchesteri (Egyesült Királyság) székhelyű techno act 808 State olyan számokkal segítette elő ezt a fejlődést, mint a " Pacific State " és a "Cobra Bora" 1989-ben. Ahogy a számítógépes technológia egyre hozzáférhetőbbé vált és a zenei szoftverek fejlődtek, a zenei produkciós technológiával való interakció olyan eszközökkel vált lehetségessé, amelyek kevéssé voltak rokonok a hagyományos zenei előadói gyakorlatokkal: például laptop - előadás ( laptronica ) és élő kódolás. A 2000-es évek közepére számos szoftver alapú virtuális stúdiókörnyezet jelent meg, és olyan termékek váltak népszerűvé, mint a Propellerhead's Reason és az Ableton Live. Ezek a szoftveralapú zenei produkciós eszközök életképes és költséghatékony alternatívákat kínálnak a tipikus hardver alapú produkciós stúdiókhoz, és a mikroprocesszoros technológia fejlődésének köszönhetően kiváló minőségű zenét készíthetnek egyetlen laptop számítógépnél is. Az ilyen előrelépések demokratizálták a zenealkotást, és az interneten keresztül a nagyközönség számára elérhető házilag előállított zene mennyiségének hatalmas növekedéséhez vezettek. A művészek most személyre szabott szoftverszintetizátorok, effektmodulok és különféle kompozíciós környezetek létrehozásával is személyre szabhatják hangjukat. Azok az eszközök, amelyek egykor kizárólag a hardvertartományban léteztek, könnyen rendelkezhetnek virtuális megfelelőkkel. Az ilyen célok elérésére szolgáló népszerűbb szoftvereszközök közé tartoznak a kereskedelmi kiadások, mint plMax/Msp és Reaktor, valamint ingyenes szoftvercsomagok, például Pure Data , SuperCollider és ChucK . Bizonyos értelemben a technológiai innováció eredményeként a barkács -mentalitás, amely egykor a tánczenei kultúra központi eleme volt, újjáéled.

Belefülelők:


Juan Atkins - Techno City


Derrick May - The Dance


808 State - Pacific State


Talla 2XLC - Shine


2000's BEST TECHNO DISCO



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése