2022. április 9., szombat

Zenei műfajok lexikona - E

 


Űjta itt a zenei műfajok lexikona. Ma egy új fejezetet nyitunk, megismerkedúnk az Electric zenével.

E mint Electic

Az Electric zenei stílus egyik alfaja a 2-step:
A 2-step garage, vagy egyszerűen csak a 2-step, az elektronikus zene egyik műfaja és az Egyesült Királyság garázsának egy alműfaja. A kétlépcsős hangzás egyik elsődleges jellemzője – a kifejezés „egy általános rubrika mindenféle ideges, szabálytalan ritmusra, amely nem felel meg a garázs hagyományos négy-a padlón pulzusának. Egy tipikus kétlépcsős dobminta szinkronizált rúgódobokat tartalmaz, amelyek ütemet kihagynak, kevert ritmussal vagy az ütőhangszerek más elemeire alkalmazott triplettek használatával, amelyek különösen határozottan eltérő hangzást eredményeznek, mint a többi house vagy techno hangja. Bár a rúdra rúgott két rúgást kevesebb energiával látják el, mint a padlón lévő négy rúgást, a hallgató érdeklődését fenntartják a nem ütemes pergő elhelyezések, amelyekben hangsúlyok és a szinkronizált basszusvonalak . , valamint más hangszerek, például padok vagy vonósok ütős használata.

A hangszerelés általában billentyűzeteket, szintetizátorokat és dobgépeket tartalmaz. Más hangszerek is hozzáadásra kerülnek a zenei paletta bővítésére, például az akusztikus felvételek, amelyekről valószínűleg mintavétel történik. A 2-stepben használt, elsősorban szinti basszusvonalak hasonlóak a stílus elődjeihez, mint például a UK garage, drum and bass és jungle. Másrészt funk és soul hatások is hallhatók. A 2-step garage énekhangja általában női, és hasonló a house zenében vagy a kortárs R&B -ban elterjedt stílushoz. Egyes kétlépcsős producerek az a cappella ének elemeit is feldolgozzák és darabolják, és a szám elemeként használják. Más, a brit garage-ból származó műfajokhoz hasonlóan az MC -k is gyakran szerepelnek, különösen élő kontextusban, a régi iskola dzsungelére emlékeztető énekstílussal.
A hip-hop és a drum and bass, különösen a techstep alműfaj hatásait a kritikusok is feljegyezték. Azt a tényt, hogy a jelenet jelentősen eltér attól, ami az előfutárokat élő eseményeken kevésbé agresszióval vette körül, néhány kritikus is megjegyezte. Ahogy a hangzás népszerűsége elterjedt, megszaporodtak a neki szentelt éjszakák, különösen Londonban és Southamptonban. Az egyik legkorábbi példa a kétlépcsős számra Tina Moore " Never Gonna Let You Go " című dalának 1997-es Kelly G remixe , amely a 7. sláger volt a brit kislemezlistán .. További figyelemre méltó, 1997-ben kiadott kétlépcsős slágerek közé tartozik a Dem 2 " Destiny " és a Dreem Teem "The Theme" . című szama. 1999 és 2001 között a 2-step elérte a műfaj kereskedelmi sikerének csúcsát. Egyes kritikusok megjegyezték, hogy a buli szervezői a dzsungel, a drum and bass vagy más zenei előfutárok témájú éjszakák helyett a kétlépcsős eseményeket részesítették előnyben , mivel a kétlépcsős esték nagyobb női részvételt és kevésbé agresszív tömeget hívtak meg. Akárcsak a drum and bass korábban, a 2-step kezdett crossover vonzerőt szerezn. 2001 júniusában első számú sláger volt a „ Do You Really Like It? ” című számmal. 2001 után a 2-step mint műfaj népszerűsége hanyatláson esett át. 
Jelentősebb előadók: Brutal, The Artful Dodger, FaltyDL, Volor Flex, Horsepower Productions, Swarms, Synkro, submerse, Clubroot, Pay No Respect, Koreless, VVV, MJ Cole...

Belefülelők:

Tina Moore - Never Gonna Let You Go


MJ Cole - What You Give


Suburban Lick - Here Come The Lick


Horsepower Productions (ft. Laila Cohen)-Giving up on Love


DJ Pied Piper & The Masters of Ceremonies - Do You Really Like It?













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése