2022. április 23., szombat

Zenei műfajok lexikona - E

 


Folytatjuk ismerkedésünket a zenei műfajok széles skálájával. Az Electronic zene az érdeklódésünk tárgya.

E mint Electronic

Az Electronic zenei műfaj következő ága az Asian Underground:
Az ázsiai underground kifejezés különféle brit-ázsiai és dél-ázsiai kanadai zenészekre utal (főleg indiai, pakisztáni, bangladesi és srí lankai), akik a nyugati underground tánczene elemeit és a dél-ázsiai hazájuk hagyományos ázsiai zenéjét vegyítik. A hangzás a dél-ázsiai diaszpórában gyökerezik, és a műfajon belül számos jelentős zenész bevándorló vagy bevándorlók gyermeke. Az első közismert említés a válogatásalbum volt Anokha - Soundz az Asian Undergroundból , amelyet 1997 -ben adtak ki, és Talvin Singh és Sweety Kapoor készítette. Ez önmagában nem egy szigorú zenei műfaj, mivel a konkrét hangzások vadul változhatnak (a Cornershop bollywoodi hatású britpopjától a panjabi MC -k bhangra hatású dzsungeljéig ).

Az 1980-as években a népzenei előadások a bhangra zenei műfajba fejlődtek, amely később az 1990-es és 2000-es években vált általánossá. Az 1990 -es években az ázsiai undergroundot felkapottnak tartották, és áttört a mainstreambe. Az olyan előadók, mint az Apache Indian és a Cornershop gyakran felkerültek a brit slágerlistákra, az előbbi „ Boom Shack-A-Lak ” (1993) pedig sok helyen megjelent. népszerű filmek, utóbbi pedig 1998-ban a " Brimful of Asha "-val a slágerlisták élére került. A dél-ázsiai zene műfaja és más formái olyan színészekként kezdtek hatni Európa pop mainstreamjére, mint Björk, az Erasure és a Siouxsie and the Banshees kislemezeket vagy remixeket adott ki dél-ázsiai hangszereléssel. Talvin Singh, aki az indiai klasszikus zene és a drum and bass innovatív fúziójáról ismert, 1999 - ben elnyerte a Mercury Music Prize - t az OK című albumáért.
Az ázsiai underground zene kezdetben csak csekély hatást gyakorolt ​​a népszerű indiai zenére a szubkontinensen, ahol általában a világzene jelzéssel illették. Míg számos ázsiai underground előadó, például Apache Indian, Trickbaby és Bally Sagoo szerzett hírnevet Indiában, a brit-ázsiai underground zene csak a Panjabi MC nemzetközi slágere, a " Mundian To Bach Ke " után tudta felvenni a versenyt a hazai indiai előadókkal. mint Shankar Mahadevan és Remo Fernandes, amellett, hogy világszerte vonzza a közönséget. Ezt követte a világszerte sikeres Rishi Rich Project, amely Rishi Rich producerből és Jay Sean , Mumzy Stranger, Juggy D és Veronica Mehta művészekből áll. Ők voltak az első csoportok, akik a Bhangra zenét ötvözték a kortárs R&B -vel , és óriási sikert értek el Indiában, miután dalaikat olyan mainstream bollywoodi filmzenékben is felvették, mint a Boom, Kya Kool Hai Hum és Hum Tum. Azóta az ázsiai underground zene némi hatást gyakorolt ​​a mainstream indiai popzenére .
Az ázsiai underground zene a 2000-es években a mainstream amerikai hiphopra, R&B-re és urban zenére is hatással volt, köztük olyan előadókra, mint Timbaland, Truth Hurts, Jay-Z, Snoop Dogg, Missy Elliott és Britney Spears. Az Asian Dub Foundation által készített zenék olyan népszerű videojátékok hangsávjain is szerepeltek, mint a Need For Speed ​​Underground.Számos korábbi ázsiai underground művész, mint például a MIA és Jay Sean, nagy sikert aratott az észak-amerikai zeneiparban, ahol olyan mainstream dalokat készítettek, mint a " Paper Planes " és a " Down ", amelyek előkelő slágerlistán szerepeltek.
Az ázsiai underground számos hagyományos és viszonylag új hangszert használ. Elsődleges a szitár és a tabla, és szinte minden előadó használ elektronikus vagy akusztikus dobfelszerelést és/vagy szintetizátort. Egyes csoportok, például a Tabla Beat Science elektromos basszust használnak. Különféle egyéb hangszereket is használnak, köztük a dholakot, a sarangit és a bansurit . Az ének az érzelmek kifejezésének eszközeként számos ázsiai underground felvételen megtalálható.
Nevezetes művészek: 
Kelli Ali
Anik Khan
Suzana Ansar
Apache Indian
Asian Dub Foundation
Badmarsh & Shri
Bandish Projekt
Biddu
Black Star Liner
Niraj Chag
Dhol Foundation
Bobby Friction
Fun-Da-Mental
Heems
Joi
Karsh Kale
Loop Guru
MIA
MIDIval Punditz

Belefülelők:

Apache Indian - Boom Shack-A-Lack 


Panjabi MC - Mundian To Bach Ke (The Dictator Soundtrack)


M.I.A. - Paper Planes


Bandish Projekt - Dakla


Karsh Kale - Distance


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése