2022. július 2., szombat

Zenei műfajok lexikona - F

 


Folytatjuk sorozatonkat a zenei műfajok szövevényében. Még mindig a Folk music a témánk.

F mint Folk music

A Folk music következő régiója Europa eten belül a Celtic music:

Az ír hagyományos zene (más néven ír trad, ír népzene és más változatai) a népzene Írországban kialakult műfaja .
Írországban legalább tíz hangszer volt általános használatban. Ezek voltak a cruit (kis hárfa) és clairseach (nagyobb hárfa, jellemzően 30 húrral), a timpan (egy kis vonós hangszer, amelyet íjjal vagy plektrummal játszanak ), a feadan ( fife ), a buinne ( oboa vagy fuvola ). ), a guthbuinne ( fagott típusú kürt ), abennbuabhal és kukorica ( hornpipes ), a cuislenna ( duda – lásd Nagy ír warpipes ), a stoc és a sturgan ( clarion vagy trombitvalamint a cnamha ( csontok ). Bizonyítékok vannak arra is, hogy a hegedűt a 8. században használták.
Számos ír népzenei gyűjtemény található a 18. századból, de Dublinban csak a 19. században telepedtek meg a balladanyomtatók. A fontos gyűjtők közé tartozik Colm Ó Lochlainn, George Petrie, Edward Bunting, Francis O'Neill, James Goodman és még sokan mások. Bár a néphagyományban előszeretettel alkalmazzák az egyéni előadásokat, a zenekarok vagy legalábbis kisebb együttesek valószínűleg legalább a 19. század közepe óta az ír zene részei, bár ez sok vitát okoz az etnomuzikológusok körében.
Az ír hagyományos zene erősebben viselte a mozi, a rádió és a tömegtájékoztatás erőit, mint a legtöbb európai ország őslakos népzenéje. A második világháború végétől az ötvenes évek végéig a népzenét nem tartották tiszteletben. A Comhaltas Ceoltóirí Éireann (ír hagyományos zenei egyesület) és a Fleadh Cheoil (zenei fesztivál) népszerűsége segítette a zene újjáéledését. Az angol népzenei szcéna is bátorította az ír zenészeket. A Clancy Brothers és Tommy Makem sikerét követőenaz USA-ban 1959-ben ismét divatba jött az ír népzene. Az énekesek, mint például Delia Murphy, buja szentimentális stílusát felváltották a gitáros férficsapatok, mint például a The Dubliners . Az ír showbandák a popzene és a néptánc dallamai keverékét mutatták be, bár ezek a hetvenes években kihaltak. A The Chieftains és az azt követő zenészek és csoportok nemzetközi sikere az ír népzenét globális márkává tette.
Az Egyesült Államok történelmileg nagy része Írország, Anglia és Skócia zenéjéből nőtt ki a kulturális diffúzió eredményeként . Az 1970-es évekre az ír hagyományos zene ismét hatással volt a zenére az Egyesült Államokban és távolabbi Ausztráliában és Európában. Időnként összeolvadt a rock and roll, a punk rock és más műfajokkal.
A kocsmai ülések ma már az ír hagyományos zene nagy részének otthona, amely informális összejöveteleken zajlik vidéki és városi kocsmákban. Az első ismert modern kocsmai ülésre 1947-ben került sor a londoni Camden Townban, a Devonshire Arms nevű bárban (bár egyes etnomuzikológusok úgy vélik, hogy az Egyesült Államokban élő ír bevándorlók már korábban is tartottak üléseket); a gyakorlatot csak később vezették be Írországba. Az 1960-as években a dublini O'Donoghueshez hasonló kocsmák saját kocsmai üléseiket tartották.

Belefülelők:

Traditional Celtic Song - Eleanor na Run


Incredible performance of Irish song In The Rare Auld Times in traditional Irish pub


The Maguires at Temple Bar Tradfest


The Chieftains "Opening Medley" 


Delia Murphy - The Spinning Wheel















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése