2022. július 30., szombat

Zenei műfajok lexikona - F

 


Folytatjuk barangolásunkat a zenei műfajok labirintusában. Témánk még mindig a Folk music.

F mint Folk music

A Folk music következő régiója az American folk nusic: 

Az amerikai népzene kifejezés számos zenei műfajt felölel, más néven hagyományos zene, hagyományos népzene, kortárs népzene vagy gyökérzene. Sok hagyományos dalt nemzedékek óta énekelnek ugyanazon a családon vagy népcsoporton belül, és néha olyan eredetre vezethetők vissza, mint Nagy-Britannia, szárazföldi Európa vagy Afrika. Mike Seeger zenész egyszer híresen megjegyezte, hogy az amerikai népzene definíciója: "...minden zene, ami a repedések közé fér."
A Roots zene a zene széles kategóriája, beleértve a bluegrasst, a gospelt, a régi idők zenéjét, a korsózenekarokat, az Appalache -fokot, a bluest, a cajunt és az indián zenét. A zenét vagy azért tekintik amerikainak, mert az Egyesült Államokban őshonos, vagy mert ott fejlődött ki, idegen eredetű, olyan mértékben, hogy a zenetudósok számára kifejezetten új dolognak tűnt, „gyökérzenének” tekintik, mert ez szolgált a később az Egyesült Államokban kifejlesztett zene alapjául, beleértve a rock and rollt is, rhythm and blues és jazz.
A gyarmati és forradalmi időszak legtöbb dala Angliából, Skóciából és Írországból származik, és a korai telepesek hozták át őket. Bruno Nettl etnomuzikológus szerint az amerikai népzene azért figyelemre méltó, mert "a gyökereinél egy angol népdalhagyomány van, amelyet úgy módosítottak, hogy megfeleljen Amerika sajátos követelményeinek". Ezért sok amerikai népdal, például azok, amelyeket Francis James Child amerikai folklorista a Child Ballads néven ismert balladakatalógusában dokumentált, a gyarmati időszak előtti eredetére vezethető vissza a Brit-szigeteken. Például: " A Barbara Allen" továbbra is népszerű, Angliából és Skóciából származó hagyományos ballada, amelyet a bevándorlók vittek be az Egyesült Államokba. A " Pretty Polly " gyilkos ballada , amelyet az amerikai népzene egy másik tudósa, George Malcolm Laws indexelt, egy amerikai változata. Egy korábbi brit dal, a "The Gosport Tragedy". A helyi angol-amerikai eredetű legrégebbi fennmaradt népdal a " Springfield Mountain " ballada, amely 1761-ből származik Connecticutban.

A korai amerikai népzene tipikus hangszerei a hegedű, a gitár, a mandolin, a szájorgona, a fife és a cimbalom voltak, bár a gitárok jelentős változáson mentek keresztül, mivel a korábban népszerű angol gitárt az 1830-as években felváltotta a spanyol gitár.

Az amerikai gyarmatiak a balladákon kívül számos angol country táncdallamot is importáltak, főleg jigeket, orsókat és kürtsípot, amelyeket közösségi táncok vagy kontratáncok során játszottak. Egyes táncdallamokat, valamint magukat a táncokat is ír és skót forrásokból adaptálták. A Howe's 1000 Jigs and Reels, Ryan's Mammoth Collection és 1000 Fiddle Tunes című zenei gyűjtemények számos olyan táncdalt tartalmaznak, amelyekre az amerikaiak és gyarmati elődeik közel két évszázadon át táncoltak.A tizenkilencedik században Amerikában népszerű táncok, amelyeket hagyományos táncdallamokra lehetett beállítani, a quadrille , a mazurka , a pajtatánc, a redowa, a marches és a polka . A Soldier's Joy egy tipikus brit hegedűs dallam példája.Új - Angliában, az egyik legkorábbi gyarmatosítással és a legnagyobb arányban az angolok által betelepített területeken, számos angol ballada maradt fenn az amerikai népzenén belül a huszadik századig. Ezek közé tartoznak a régebbi népszerű balladák, mint például a " Lord Randall ", az " Arany hiúság ", az Elfin lovag , a Cigány Davy, a " Lady Isabel és a tünde-lovag ". Az Új-Angliába a Brit-szigetekről importált széles balladák közé tartozik a "The Yorkshire Bite", "The Bold Soldier", " Bucher Boy ", "Katie Morey", "The Half Hitch" és " The Boston Burglar ". A helyben komponált, hagyományos New England-i népdalok közé tartozik a "Springfield Mountain", a " The Jam on Gerry's Rock ", a "Young Charlotte", a "Peter Amberly", a "Jack Haggarty és a "The Jealous Lover". Az Egyesült Államok többi északkeleti részének népzenéje, beleértve Pennsylvaniát, New Yorkot és New Jersey-t, hasonló volt New Englandéhez, eltekintve a nem brit bevándorlók, például a németek, a hollandok és a svájciak nagy számának jelentős befolyásától.
Az Egyesült Államok délkeleti részén a népszerű helyi népdalok közé tartozott a „ Sourwood Mountain ”, „Charming Betsy”, „Fly Around My Pretty Little Miss”, „ Buffalo Gals ”, „ Arkansas Traveler ”, „ Turkey in the Straw ”, „ Old Joe ”. Clark ", " Going Down the Road Feeling Bad ", " Shady Grove ", "Katy Cline", " Ida Red " és "Cindy". A " Szegény Ellen Smith " című déli gyilkossági balladát, amely egy olyan gyilkosságot rögzített, amely annyira felkavaró, nyilvános előadását is betiltották. Északkelettől és Új-Angliától eltérően a délkeleti országok jelentős hatással voltak az afro-amerikai zenére, és ennek eredményeként az olyan hangszerek, mint a bendzsó, széles körben elterjedtek. Az angol hagyományos zene azonban még mindig jelen volt délkeleten olyan régebbi Child balladákkal, mint a " Lord Thomas és Fair Eleanor ", a " The Maid Freed from the Gallows ", " Fair Margaret and Sweet William ", " The Wife of Usher's" Nos ", a " The Two Sisters " és a " Matty Groves " néhány angol ballada mellett fennmaradt, szintén északkeleten játszották, mint a "Barbara Allen". Délkeleten a népszerű balladák a „Pretty Polly”, „Pretty Little Miss in the Garden”, „ Knoxville Girl ”, „ Jack Monroe ”, „The Sailor Boy”, „Awake, Awake You Drowsy Sleeper”, „Rich Irish Lady” voltak. ", " The Nightingale ", " The Girl I Left Behind " és " The Miller's Will ". Az Appalachiában írt nevezetes dalok közé tartozik a " Little Mohea ", a " John Hardy " és az " Omie Wise ". Az északkeletitől eltérően, Az angol eredetű délkeleti balladákat általában érezhetően megváltoztatják, szövegeiket lerövidítik és kisimítják, csökkentve a versszakonkénti hangsúlyok számát. 
A közép -nyugati népdalok nagyrészt New England és a közép-atlanti államok ízléséttükrözték. Mindazonáltal volt néhány Közép-Nyugaton egyedülállóan népszerű ballada, mint például a "Mary of the Wild Moor" és a helyben előállított balladák, nevezetesen a "The Little Brown Bulls", "Fuller and Warren", " Charles Guiteau ", "Canady-IO" és "Paul Jones". Sok olyan népdal is készült, amelyek kifejezetten a Nagy-tó vidékére jellemzőek, megidézve a térség tengeri kultúráját. Nebraska regionális dalai között szerepelt a " The Little Old Sod Shanty on the Claim ", a "The Lane County Bachelor", a "Comin' Back to Kansas", a "The Dreary Black Hills" és a "Dakota Land". A híres " Jesse James balladája ", amely a címadó bankrabló életét ünnepelte, először a Missouri állambeli Springfieldben jelent meg.

Kevés gyermekballadát találtak az Egyesült Államok északnyugati részén, mivel a dokumentált népdalok a környéken általában olyan munkadalok , amelyek a tizenkilencedik és huszadik század bányászatában, faiparában és más iparágakban viszonylag friss népi tapasztalatokhoz kötődnek.

Az északnyugatihoz hasonlóan a régebbi hagyományos balladák sokkal kevésbé voltak elterjedtek délnyugaton , csak a "Barbara Allen" és a "Lord Randal" voltak a regionális kedvencek. Népszerű helyi dalok és balladák voltak többek között a "Texas Rangers", " The Yellow Rose of Texas ", "Joe Bowers", " Sweet Betsy from Pike ", "Ho for California!" és " Buffalo Skinners ". 

Egyes dalok a virágzó amerikai populáris zeneipar révén kerültek be a néphagyományba . Az egyik ilyen népszerű dal, amely népdallá vált, az „ Old Dan Tucker ” volt, amelyet Dan Emmett írt.

Belefülelők:

The Darlings - Dooley


Woody Guthrie - Crawdad Song


The Dead South - In Hell I'll Be In Good Company


Sweet Honey in The Rock - Wade in the Water


American Folk and Traditional Music













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése