2022. július 16., szombat

Zenei műfajok lexikona - F

 


Folytajuk barangolásunkat a zenei műfajok labirintusában. Egy ideje már leragadtunk a Folk music témánál. 

F mint Folk music

A Folk music következő régiója a Central and Eastern Europe music.

A kommunista korszakban a nemzeti néptáncot a keleti blokkban az állam aktívan támogatta. Az oroszországi és lengyelországi tánccsoportok 1937 és 1990 között turnéztak a nem kommunista Európában. A Vörös Hadsereg Kórusa számos albumot rögzített, így a legnépszerűbb katonazenekar lett. Kelet-Európa a zsidó klezmer hagyomány is rendkívüli hatást gyakorolt.
A polka egy közép-európai tánc és egyben Európa-szerte és Amerikában is ismert tánczenei műfaj volt. A polka máig népszerű népzenei műfaj Európa számos országában, és lengyel, lett, litván, cseh, holland, horvát, szlovén, német, magyar, osztrák, svájci, olasz népművészek adják elő. Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország és Szlovákia ennek a táncnak a helyi változatai megtalálhatók az északi országokban, az Egyesült Királyságban, az Ír Köztársaságban, Latin-Amerikában (különösen Mexikóban ) és az Egyesült Államokban is.

A német Volkslieder, amelyet Liederhandschriften kéziratai, például Carmina Burana örökítettek meg, a középkori Minnesang és Meistersinger hagyományokra nyúlnak vissza. Azok a népdalok a 18. század végi német romantika korszakában éledtek újjá, amelyeket először Johann Gottfried Herder és a felvilágosodás más szószólói támogattak, később Achim von Arnim állította össze őket, és Clemens Brentano ( Des Knaben Wunderhorn ), valamint Ludwig Uhland.

A Volksmusik és a néptáncok műfaja, különösen az alpesi régiókban, Bajorországban, Ausztriában, Svájcban ( Kuhreihen ) és Dél-Tirolban, a mai napig a rusztikus közösségekben élt az iparosodás hátterében – Alsónémet kunyhók vagy a (Wienerlied Schrammelmusik) lévén figyelemre méltó kivétel. A felvidéki és stájerországi szlovén népzene is az alpesi hagyományokból ered, mint például a termékeny Lojze Slak Együttes.A hagyományos Volksmusik nem tévesztendő össze a kereskedelmi Volkstümliche Musik -kal, amely ennek származéka. 

A magyar Muzsikás együttes számos amerikai turnén játszott és részt vett a The English Patient című hollywoodi filmben, míg Sebestyén Márta énekesnő a Deep Forest zenekarral dolgozott. Az 1970-es években indult magyar táncházmozgalom a zenetudományi szakemberek és a lelkes amatőrök szoros együttműködését foglalja magában. A hagyományos magyar népzene és népi kultúra azonban alig maradt fenn Magyarország egyes vidéki térségeiben, és az erdélyi magyarság körében is elkezdett eltűnni. A táncház mozgalom közösen felelevenítette a zene, a tánc és a viselet tágabb népi hagyományait, és egy újfajta zenei klubot hozott létre. A mozgalom átterjedt a világ más részein élő magyar közösségekre is. 

Belefülelők:


Carpathian Folk Music


Rosamunde Polka - German Oktoberfest song


Muzsikás együttes - Nem úgy van most mint volt régen


Lojze Slak & Fantje s Praprotna - Veseli kletar


Middle-Eastern Music Came From Europe (As far as we know) - History of Music


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése