2022. július 23., szombat

Zenei műfajok lexikona - F

 


Folytatjuk ismerkedésünket a különböző zenei műfajokkal. Jelenleg a Folk music van műsoron.

F mint Folk music

A Folk music következő régiója a Nordic music:

Az északi népzene számos skandináv hagyományt tartalmaz, különösen a skandináv hagyományokat. Az északi országok Izland, Norvégia, Svédország, Dánia és Finnország.
Az északi országok számos régiója közös hagyományokkal rendelkezik, amelyek közül sok jelentősen eltér egymástól. Finnországot, Észtországot, Lettországot és Északnyugat-Oroszországot csoportosíthatjuk, mivel közös kulturális hasonlóságokat mutatnak, szemben Norvégiával, Svédországgal, Dániával és az atlanti-óceáni Izland szigeteivel és a Feröer-szigetekkel. Grönland inuit kultúrája saját zenei hagyományokkal rendelkezik, amelyeket a skandináv kultúra befolyásol. Finnország sok kulturális hasonlóságot mutat mind a balti országokkal, mind a skandináv nemzetekkel. A svédországi, norvégiai, finnországi és oroszországi számik saját, sajátos kultúrával rendelkeznek, amelyek kötődnek a szomszédos kultúrákhoz.
Skandináv zene 
A cimbalom és a hegedű a két legjellegzetesebb hangszer Skandináviában. Norvégiában a nyolc-kilenc húros hardanger hegedű is megtalálható. A gammaldanok egyfajta harmonika és harmonika által játszott táncdal, amely Svédországban és Norvégiában is népszerű volt a 19. század végén és a 20. század elején.
A körtánc és a balladaéneklés egész Észak-Európa néphagyományának történelmi része. Csak a Feröer-szigetek őrzi meg ezt a hagyományt a mai napig, bár néhány más területen újjáéledt. Izland számos olyan ősi zenei gyakorlatnak ad otthont, amelyek már nem találhatók meg máshol az északi területeken, mint például a párhuzamos kvint és az organum használata .
Grönland inuit népessége saját zenei hagyományokkal rendelkezik, amelyek az északi zene elemeivel keveredtek, mint például a grönlandi polka kalattuut stílusa .
Finnországot sokáig Svédország uralta, így a finn kultúra nagy részét a svéd befolyásolta. Finnországban számos svéd él, és fordítva. Ezek a közösségek olyan tradicionális és neo-folk zenészeket hoztak létre, mint a svéd-finn Scea Jansson és Gjallarhorn, valamint a finn-svéd Norrlåtar és JP Nyströms.
A balti psalteriák rokon pengetős citerák családja, amelyeket Finnországban ( kantele ), a balti államokban ( Észtországban kannel, Litvániában kanklės és Lettországban kokles ) és Északnyugat Oroszországban ( krylovidnye gusli ) játszottak. Meghajolt líra (svéd tagelharpa, észt talharpa vagy hiiurootsi kannel, finn jouhikko vagy jouhikantele) korábban az Észtországban élő svédek körében játszották, de a használata a közelmúltban bekövetkezett újjáéledésig csökkent. A 19. században az összes balti államban külföldi hangszerek és stílusok özönlöttek be, ami olyan fúziókat eredményezett, mint a citera kokles és a német hatású lett ziņģe énekstílus.
Számi zene
A számik Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Oroszország északnyugati sarkában élnek. Az egyetlen hagyományos számi hangszer a dob és a fuvola, bár a modern zenekarok sokféle hangszert használnak. A joik, a rím nélküli, határozott szerkezet nélküli művek a legjellemzőbb dalfajta.
Balti-finn zene 
A balti-finn zene a balti -finnek zenéjének kategóriája, amely átfedésben van az északi országok skandináv népzenéjével és a balti államok balti népzenéjével.
Finnország zenei kapcsolatai elsősorban Oroszország és Észtország fehér-finn népeihez fűződnek A Runolaulu (runo-dal) egyfajta dal, amely ezen a területen található. Észtországban és Finnországban egyaránt vannak nemzeti eposzai, amelyek a versének egymáshoz kapcsolódó formáira épülnek, a Kalevipoeg és a Kalevala. "Az észt runodal alapformája megegyezik a vele rokon finn variációval: a vonal nyolc ütemű, a dallam ritkán terjed tovább egy diatonikus skála első öt hangjánál, rövid frázisai pedig inkább csökkenő mintákat használnak." 

Belefülelők:

Nordic/Viking Music - Ótroðinn


Garmarna - Herr Mannelig


Wardruna - Lyfjaberg


THE WOLF SONG - Nordic Lullaby


Scandinavian Folk Music - Best Scandinavian Traditional Music














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése