2022. július 9., szombat

Zenei műfajok lexikona - F

 


Folytatjuk csatangolásunkat a zenei műfajok labirintusában. Mai témánk még mindig a Folk music.

F mint Folk music

A Folk music következő régiója a dél-európai Balkan music.  
A balkáni zene egyfajta zene, amely Délkelet-Európa balkáni régiójában található. A zenét összetett ritmus jellemzi. A balkáni zene híres zenekarai közé tartozik a Taraf de Haïdouks, a Fanfare Ciocărlia és a No Smoking Orchestra.

Bizánci középkori zene 
A bizánci zene (görögül: Βυζαντινή Μουσική) a keresztény egyházak konstantinápolyi szertartást követő középkori szent énekéhez kötődik. Modális rendszere az ókori görög mintákon alapul. A nagyszabású himnográfiai formák kialakulása az V. században kezdődik a kontakion, egy hosszú és kidolgozott metrikus prédikáció megjelenésével, amely Romanos, a dallamos munkásságában (VI. század) találja csúcspontját. A szótag stílusú heirmoi-kat az Irmologion gyűjti össze , egy terjedelmes kötet, amely először a X. század közepén jelent meg, és több mint ezer troparia modellt tartalmaz octoechosba (a nyolcmódusú zenei rendszerbe) rendezve, valamint a bizánci zene egész rendszerét, amely szorosan kapcsolódik aaz ókori Görögország zenéje.
Görög zene
A görög népzene közé tartozik a Demotika, a krétai és a nisiotika, a Pontian, a Laiko és a Rebetiko. A görög zene a Balkánon fejlődött ki a görög szárazföld és a görög szigetek különböző területeinek zenéjének elemeinek szintéziseként, görög ortodox egyházi énekekkel, valamint utalással a krétai és bizánci zenére. Az Égei-szigetek zenéje a Nisiótika dalairól ismert; A görög jellemzők igen változatosak. Kréta jól ismert néptánchagyományokkal rendelkezik ; olyan gyors táncokat tartalmaz, mint a pentozalis. A legtöbb görög népdalt kísériGörög hangszerek, mint például: líra, klarinét, gitár, hegedű és néha mandolin. A görög néptáncok közé tartozik a Kalamatianos, a Syrtos és a Sousta.
Oszmán zene
Dimitrie Cantemir oszmán zeneszerző volt. Sok hangszert az oszmán uralom idején vezettek be a Balkánra, de sok oszmán hangszert a helyiek kölcsönöztek.
A "balkán" török ​​szó, ami éles hegyeket jelent. Így a Mehter és a török ​​ritmusok és dallamok hatása is meglátszik a Balkán Zenében. A 19. században a török ​​katonazenekarok utánzásával, amelyek 1828-tól váltották fel a janicsár törökök mehterhanei alakulatait. Úgy tűnik, akárcsak Törökországban, letaszították a trónról az ősi hagyományos oboa (zurna, zurla vagy mizmar) és a kétmembrános dobegyütteseket.
Hagyományos bolgár zene 
A bolgár zene hagyományos népi hangszerei közé tartoznak a különféle dudák ( gaida és kaba gaida ); dobok ( tapan ); tarambuka; harangok; daire; kereplő; zilmasha; praportsi. Fafúvós diple: zurla; kaval; duduk; dvoyanka; okarina; harmonika. Vonós hangszerek: gadulka; tambura; hegedű; mandolin; gitár és gusle.
Hagyományos szerb zene 
A Nemanjic-dinasztia idején a zenészek fontos szerepet játszottak a királyi udvarban, sviralnici, glumci és praskavnici néven ismerték őket. A zenei mecenatúrájáról ismert többi uralkodó volt Stefan Dušan, Stefan Lazarević és Đurađ Branković. A középkori hangszerek közé tartozott a kürt, trombita, lant, zsolozsma és cintányér.
Román fúvószenekar 
A Fanfare Ciocărlia sok rajongót szerzett Európában erőteljes rézfúvós hangzásával, amely vonzó a rock és rave rajongók, valamint a világzenei közönség számára. 1997-ben Ernst és Neumann bevitte a Fanfare Ciocărliát a bukaresti Studio Electrecordba , hogy felvegyék debütáló albumukat. A Radio Pascani című album a berlini Piranha Musik lemezkiadónál jelent meg 1998-ban, és azonnali sikert aratott. Egy másik népszerű zenekar Romániában a Taraf de Haïdouks volt . 

Belefülelők:


Taraf de Haidouks - Latcho Drom 


Fanfare Ciocârlia - Asfalt Tango 


Music and Dances from the Balkans


Bandakadabra (Street Band, Musica Balcanica, Balkan Music)- Cocek


Dubioza kolektiv "No Escape (from Balkan)












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése