2022. október 1., szombat

Zenei műfajok lexikona - J

 

 

Tovább folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában bolyongunk. Néhány hete belevágtunk egy nagybb falatba ls ez a Jazz, ma ezt folytatjuk.

J mint Jazz

A Jazz zenei műfaj következő alműfaja a Big Band:
A big band a dzsesszzenében – nagyzenekar. Általában 12 -20 főből áll. A kisebb együtteseket combónak nevezik.
A big band dallamot játszó hangszereinek feladata nem szólisztikus, hanem meghangszerelt kórus. A big band – a combóval szemben – megkomponált számokat ad elő.
A big bandek fénykora a swing-korszak volt, nagyjából 1935-1945 között.
Sok nagyobb együttes játszott big band zenét a 20-as és a korai 30-as években, mint pl. Fletcher Henderson, habár általában a big band-eket egy kicsit későbbi korból származtatják. Kora legendás előadója volt Bix Beiderbecke kornett-szólista, aki jó pár bandában játszott.
A 30-as évek közepén jött be a swing éra, és a big band-ek, mint a kor könnyűzenéje. Glenn Miller, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Artie Shaw, Duke Ellington és Count Basie vezették a legnépszerűbb együtteseket. Készültek felvételek a 30-as és 40-es években kisebb swing csapatoktól is. Ezek főleg abban különböztek a korai kis létszámú zenekaroktól, hogy nagyon kevés kollektív rögtönzést alkalmaztak. Ez a zene az egyedi szólistát emelte ki. Goodman, Ellington és Basie gyakran ilyen zenekari formában készítette felvételeit. A kor főbb szaxofonosai közül megemlítendő Johnny Hodges, Paul Gonsalves, Lester Young, Coleman Hawkins és Ben Webster. Trombitások közül Roy Eldridge, Harry "Sweets" Edison, Cootie Williams és Charlie Shavers. Zongoristákból Ellington, Basie, Teddy Wilson, Errol Garner, és Oscar Peterson. Gitárosok: Charlie Christian, Herb Ellis, Barney Kessell és Django Reinhardt. Vibrafonosként érdemes kiemelni Lionel Hampton-t. Nagybőgősök közül Jimmy Blanton, Walter Page és Slam Stewart. Dobosok: Jo Jones és Sam Woodyard. A kor fontos énekesnői Billie Holiday, Dinah Washington és Ella Fitzgerald voltak. A felsorolt zenészek egyaránt készítettek kis létszámú és big band formációban is felvételeket. Együttesen elmondható a stílusukról, hogy a dallamos játékra, a swing-es lüktetésre, és egy egyedi hangzás kialakítására koncentráltak. Sok más stílushoz hasonlóan fontos eleme volt ennek a zenének a blues.

A big band hangszerszekciói:
rézkórus (trombita, pozan, néha kürt)
szaxofonkórus
ritmusszekció (nagybőgő, gitár, dob, zongora)

Híres big bandek
Count Basie, 1935-84
Deák Big Band
Benny Goodman, 1934-86
Ellington big bandje 1963-ban
Glenn Miller Orchestra; 2009
Duke Ellington, 1926-74
Fletcher Henderson, 1923-37
Woody Herman, 1937-87
Earl Hines, 1929-48
Stan Kenton, 1941-79
Glenn Miller Orchestra, 1938 -
Orlay Chappy BB
Tomsits Rudolf 1980-tól 1992-ig az újvidéki rádió big band-jének vezetője volt.
Billy Vaughn (1954 – 1991)
Tommy Vig, 1964 -
Chik Webb, 1931-39

Belefülelők:

Count Basie and his Orchestra - Show of the Week 


Benny Goodman - Sing, Sing, Sing


Duke Ellington - Take the A Train


The Glenn Miller Orchestra -- In the Mood


Chick Webb - Stompin' At The Savoy




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése