2022. október 29., szombat

Zenei műfajok lexikona - J

 


Tovább folytatjuk sorozatunkatm amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk utat találni. Még mindig a Jazz témával foglalkozunk.

J mint Jazz

A Jazz zene következő alműfaja at Ethno-jazz.

Az etno jazz, más néven world jazz, a jazz és a világzene egyik alműfaja, amely nemzetközi szinten az 1950-es és '60-as években fejlődött ki, és nagy vonalakban a hagyományos jazz és a nem nyugati zenei elemek kombinációja jellemezte. Bár időnként a világzenével egyenrangú vagy annak utódjának tekinthető, az etno jazz önálló jelentése 1990 körül alakult ki az etnikai zene globalizáció révén elért kereskedelmi sikere révén, amely különösen az ázsiai zenei interpretációk nyugati fókuszát figyelte meg. Az etno jazz eredete széles körben John Coltrane szaxofonos nevéhez fűződik.
Az etno jazz figyelemre méltó példái közé tartozik a jazz megjelenése a New Orleani-i és a kubai cserén keresztül, az 1940-es és 50-es évek afro-kubai jazze, valamint az 1950-es és '60-as évek egyes amerikai jazzeiben jelenlévő arab hatás.
Észak-Amerika 
John Coltrane-t általában az etno jazz atyjaként tartják számon, mivel számos kompozíciójába beépített afrikai, közel-keleti és indiai zenei elemeket. Ennek a fúziónak az egyik első elismert példája az 1961-es Dahomey Dance című számának afrikai ritmusában található, amelyet Coltrane egy Los Angeles-i utazása után fedezett fel az év elején. Az „Amen” és a „Sun Ship”, amelyeket négy évvel később vettek fel, és posztumusz adták ki a Sun Ship albumon , mindkettő kiterjedt improvizációt tartalmaz általánosan használt kongára ​​és bongóra .ritmikus minták, szemben a gyakoribb, akkordális improvizációval, Coltrane tenorszaxofonjának hangminősége szándékosan párhuzamba állítja egy afrikai kürt hangját, amelyet egy kenyai felvételen hallott az 1930-as évek végén. Hubert Ogunde nigériai zenészről elnevezett 1967-es avantgarde " Ogunde " című számát az azonos nevű szabad, lírai stílusban rögzítették, amely egy olyan mozgalmat testesített meg, amely a hagyományos afrikai zenéhez való visszatérésre irányult, amelyet nem befolyásolnak az európai elemek. Coltrane afro-keleti hangzását leginkább az Africa/Brass című album "Africa"-ja mutatja be, amely számos afrikai lemez ritmikus és hangszínének inspirációját követően jött létre.
Coltrane az indiai és a közel-keleti stílusok beépítése zenéjébe korlátozottabb volt, de még mindig elterjedt. 1961-ben kijelentette azon szándékát, hogy India „sajátos hangjait és skáláit” használja „sajátos érzelmi jelentések létrehozására, mint [saját kompozíciójában] az „India”-ban. Mind az „ Impressions ”, mind a „ So What ”, minden idők legnépszerűbb jazz-számának akkordjai, amelyeket Miles Davis -szel vettek fel, a Coltrane által az indiai ragák és a nyugati skálák keverékeként feltalált skálákon állnak. Egy másik Miles Davis-szel közösen Coltrane bekerült a "Teo" felvételére, ahol a játéka sokkal "közel-keletibb" hangzású, mint a korábbi Davis-lemezeken, és saját szerzeményének "All or Nothing" vezető lapján. Egyáltalán”, Coltrane állítólag kézzel írta az „arab feeling” kifejezést.

Latin- és Dél-Amerika 
Az etno jazz egyik legnépszerűbb műfaja a latin jazz, amelyet a jazz elemek és a hagyományos latin-amerikai zene kombinációja jellemez. Emellett a hangszerelés is fontos szerepet játszik. Míg a standard jazz zenekarok ritmusszekcióval (zongora, gitár, basszusgitár és dob) és fúvósokkal (szaxofon, trombita vagy harsona) rendelkeznek, a latin zene sokkal több ütős hangszert használ, mint pl., és vibrafon, amelyeket először Tito Puente játszott latin környezetben. A zenészek kombinálják ezt a két hangszerelést, hogy latin jazz hangzást hozzanak létre. Kuba és Brazília volt az első országok között, amelyek kifejlesztették ezt a zenét, és ezáltal a legbefolyásosabb országok közé tartoznak.

Kuba 
Az afro-kubai zene Kubában fejlődött ki, nyugat-afrikai eredetű, és a kubai klavumok felhasználása jellemzi. Kétféle clave létezik: a rumba és a son, mindkettőt jellemzően kétmértékes mintázatban használják a vágásidőben. Mindkettő alapot, hangulatot és áramlást ad a zenének, poliritmusokat és aszimmetriát hozva létre hagyományos beállításukon belül. A szimmetrikusabb jazzsel kombinálva, amely erőteljesebb volt, és erős hátsó ütemet tartalmazott , egy új kubai-jazz fúzió jött létre, az afro-kubai jazz vagy Cubop néven.
A Cubop magvait elültető zenészek Mario Bauzá kubai trombitás és Frank Grillo kubai maracajátékos, akit Machitoként is ismertek. Mindketten az Egyesült Államokba vándoroltak, ahol kubai zenét adtak elő, és a jazz hatással volt rájuk. Az egyik legfontosabb együttműködés az volt, amikor Bauzá a híres jazztrombitás Dizzy Gillespie -vel dolgozott . Bauzá bemutatta Dizzyt Chano Pozónak és Chiquiticónak, a konga és a bongó játékosoknak; együtt alapítottak egy nagyzenekart, amely egyesítette a jazzt és a kubai zenét. 1946-ban adták az első afro-kubai jazz koncertet a Carnegie Hallban. A koncert szenzáció volt, mert latin szinkronhangokat, ütős dobolást, keresztritmusokat és bebop nyelvet ötvöztek egy latin hangulattal. A zenekar leghíresebb felvételei a "Cuban Be", a "Cuban Bop", az "Algo Bueno" és a "Manteca" voltak. 

Brazília 
A brazil jazz gyökerei a szambában nyúlnak vissza, amely a 19. századi afrikai táncok és menetritmusok kombinációjából származik. A szamba ritmusát az jellemzi, hogy minden ütem második ütemére helyezik a hangsúlyt. A kubai zenével ellentétben ennek a stílusnak nincs clave mintája, ami lazább érzést és kevesebb feszültséget eredményez. A brazil zenét az 1930-as években Hollywood vezette be az Egyesült Államokba olyan dalokkal, mint a " Tico-Tico no Fubá " és a "Brazil", de az elkövetkező években elvesztette népszerűségét egészen 1962-es újjáéledéséig, amikor Stan Getz szaxofonos és Charlie Byrd gitáros . felvette a Jazz Samba című albumot a Verve Records -szalmiután Byrdet egy brazíliai utazás ihlette meg; a " Desafinado " szám elérte az 1. státuszt a popslágerlistákon, és elnyerte a Grammy-díjat a legjobb szólóelőadás kategóriában. 
Az 1950-es években Antônio Carlos Jobim zongoraművész, João Gilberto gitáros és Vinicius de Moraes költő egy bossa nova néven emlegetett szambához hasonló stílust vezetett be , ami „új hangulat” vagy „új ütem” kifejezést jelent. Ez a zene lassabb, szöveges, melankolikus, lágy érzésű. A Bossa nova nem használta a nehéz ütős hangszereket a szambában, és sokkal lágyabb volt. Gilberto "Bim-Bom" című dalát, amelyet gyakran az első bossa nova dalnak neveznek, Brazília második világháború utáni modernizációs mozgalma ihlette az 1950-es években. 1958-ban Jobim és de Moraes felvették a "Chege de Saudede"-t, de Gilberto verziója indította el a bossa nova mozgalmat. A Jazz Samba megjelenése után, Stan Getz meghívta Gilbertót, hogy készítsenek közös albumot. 1964-ben adták ki a Getz/Gilbertót , amelyben Gilberto felesége, Astrud Gilberto is szerepelt, akinek lágy énekstílusa a bossa nova meghatározója lett.

A Bossa Nova korszakot a Música popular brasileira nevű különböző irányzatok követték, köztük a Bahiában megkezdődött Tropicália .

A Balkán 
Milcho Leviev volt az első zeneszerző, aki véglegesen áthidalta a bolgár népzenét és a jazzt, amelyek szintézise nyilvánvaló az 1960-as évek eleji számokban, mint például a "Blues in 9" és a "Blues in 10"9
közös a bolgár néptáncban. A kettő közül az előbbi a provikvane-t (bolgár népi elem, amelyet a skála vezető tónusának emelkedő ugrása jellemez ) és a két műfaj közötti kölcsönhatást használja felhíváson és válaszon keresztül. A „Blues in 9”-ben a hívás általában egy bolgár népdal egy modális része, amelyre a pentaton blues stílusában válaszol.

Kelet-Európa 
A jazzt Valentin Parnakh vezette be Moszkvába 1922-ben. Ezt az eseményt számos jazzzenész letartóztatása, bebörtönzése és kitoloncolása követte szerte a Szovjetunióban nyugati befolyásuk miatt, Joseph Sztálin utasítása szerint. Ez csak vonzóbbá tette a műfajt a fiatal zenészek számára, több "underground" jazz zenekart és zenekart eredményezve, amelyek közül az elsők között volt néhány azerbajdzsáni együttes, amelyet 1926-tól Ionannesyani és Mihail Rol'nikov irányított.
Az etno jazzt nemrég Grúzia képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon olyan pályaművekkel, mint a The Shin és Mariko Ebralidze " Three Minutes to Earth " a 2014-es versenyen , illetve a " For You " Iriao a 2018-as versenyen .

Közel-Kelet 
A Mohammad Reza Pahlavi sah modernizációs politikája által a második világháború után Iránba (és később a szomszédos közel-keleti országokba) bevezetett nyugati zene nagy része hasonló cenzúra érte , mint évtizedekkel korábban a Szovjetunióban. A jazz az 1979-es forradalom után vált népszerű csempészáruvá. 1994-ben Peter Soleimanipour szaxofonos és zenekarmester megkapta az első zenei engedélyt a forradalom után, ami az Atin nevű zenekarának nyilvános fellépéséhez vezetett, amely az iráni zenei elemeket jazzsel ötvöző eredeti kompozíciók mellett jazz standardokat játszott. Soleimanipour talfiqi -nak (ford. "fúzió") írta le zenéjét , kifejezetten kerülve a "jazz-művész" címkét, miközben afrikai és latin ritmusokat , iráni hangszerelést és jazz-elemeket tartalmaz olyan műveken, mint a 2003-as Egosystem című albuma.

Belefülelők:

The John Coltrane Quartet ‎– Africa / Brass


Mario Bauza & His Afro-Cuban Jazz Orchestra - El Manisero


Stan Getz - Desafinado


 Milcho Leviev - Blues in 9


 Peter Soleimanipour - Smells from Childhood













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése