2022. október 8., szombat

Zenei műfajok lexikona

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a tenei műfajok labirintusában próbálunk eligaodni. Néhány hete kezdtünk el egy nagyobb témát, ami nem más mint a Jazz.

J mint Jazz

A Jazz zenei műfaj kovetkező alfaja a Blue Note: 
A jazzben és a bluesban a kék hang olyan hangjegy , amelyet – kifejező célból – a szokásostól kissé eltérő hangmagassággal énekelnek vagy játszanak . Az elváltozás jellemzően egy negyedhang és egy félhang között van , de ez a zenei kontextustól függően változik. A kék hangjegyekről általában azt mondják, hogy a skála csökkentett harmad- , leengedett kvint- és csökkentett hetedik foka. A leengedett kvint emelt negyednek is nevezik. Noha a blues skála "benne rejlő moll tonalitással rendelkezik, általában "kikényszerítik" a dúr hangnemek akkordváltásait, ami a tonalitások jellegzetes disszonáns konfliktusát eredményezi. Hasonló konfliktus lép fel a moll és a moll blues skála hangjai között, amint az olyan dalokban hallható, mint a " Why Don't You Do Right? ", a " Happy " "
Abban az esetben, ha a gyökér fölé süllyesztett terc (vagy a domináns fölé süllyesztett hetedik) van, a kapott akkord egy semleges kevert terc akkord .

A kék jegyeket sok bluesdal, a jazz és a hagyományos, "kék" érzést keltő népszerű dalok használják, mint például Harold Arlen " Viharos időjárás " című dalában. A kék hangok az angol népzenében is elterjedtek. A hajlított vagy "kék hangok", amelyeket Írországban "hosszú hangjegyeknek" neveznek, létfontosságú szerepet játszanak az ír zenében. A zeneteoretikusok régóta feltételezik, hogy a kék hangok az igazságos intonáció hangközei, amely nem az európai tizenkét hangú egyenlő temperamentum hangolásból származik . A csak intonációjú zenei intervallumok közvetlenül a harmonikus sorozatból származnak. Az emberek természetesen csecsemőként megtanulják a harmonikus sorozatot. Ez elengedhetetlen számos hallási tevékenységhez, például a beszéd megértéséhez és a tonális zene észleléséhez. A harmonikus sorozatokban az alaptónusok felhangjai a hangfrekvencia egész számú többszöröseként fordulnak elő. Ezért célszerű ebben a rendszerben a zenei hangközöket egész számarányként kifejezni (pl. 2/1 = oktáv, 3/2 = tökéletes kvint stb.). Az igazságos és az egyenlő temperamentum hangolása közötti kapcsolat kényelmesen kifejezhető a tizenkét hangú egyenlő temperamentum centi rendszerrel. Az intonáció gyakori más kultúrák zenéjében, mint például a 17 hangos arab skála és a 22 hangos indiai klasszikus zenei skála. Az afrikai kultúrákban az intonációs skálák inkább norma, mint kivétel. Ahogy a blues a cappellából  származottAz afrikai rabszolgák mezei üvöltőitől elvárható, hogy hangjegyei éppen intonációs eredetűek legyenek, amely szorosan kapcsolódik Nyugat-Afrika zenei skáláihoz. 

A kék "leeresztett terc" a feltételezések szerint 7/6 (267 cent) és 350 cent [12] között van a tonik hangja felett. A közelmúltban empirikusan azt találták, hogy a korai blues felvételek nagyszámú kék hangjának klaszteranalízise alapján a 6/5 középpontja (316 cent, egy kisebb harmad az intonációban, vagy egy kissé éles kis harmad egyenlő temperamentumban). Ezt a hangot általában elmossák egy nagy terccel, amelyet méltán 5/4-re (386 cent) hangolnak, "semleges harmadnak" nevezik. Ez a hajlítás vagy siklás a két hang között a blues alapvető jellemzője.

Úgy találták, hogy a kék "leeresztett ötödik" teljesen elkülönül a tökéletes ötödtől, és a tökéletes negyedikkel együtt van, amellyel általában összezavarják. Ezt az „emelt negyediket” leggyakrabban 7/5-ben (583 cent) fejezik ki. A Kubik és Curry által javasolt tizenegyedik harmonikus (azaz 11/8 vagy 551 cent) szintén lehetséges, mivel a 4/3 és 7 tökéletes negyede közötti zűrzavar közepén van.

Úgy tűnik, hogy a kék „leeresztett hetediknek” két közös helye van: 7/4 (969 cent) és 9/5 (1018 cent). Kubik [9] és Curry [10] a 7/4-et javasolta, Úgy tűnik, a fodrásznégyes idióma is afroamerikai eredetű. Meglepő megállapítás volt, hogy a 9/5 sokkal gyakoribb hangszínhely volt, bár a bluesban néha ugyanazon a dalon belül mindkettőt használták.
A blues valószínűleg az afrikai igazságos intonációs skála fúziójaként fejlődött ki az európai tizenkét hangú hangszerekkel és a harmóniával. Az eredmény egy egyedülállóan amerikai zene, amelyet eredeti formájában máig széles körben művelnek, és egy másik – amerikai jazz – alapja .

Belefülelők:

Cantaloupe Island featuring Herbie Hancock / Blue Note Concert Live


Somethin' Else


US3 - Cantaloop


Afro Blue



Gregory Porter - Liquid Spirit 













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése