2023. január 7., szombat

Zenei műfajok lexikona - M

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk még mindig a Metal music.

M mint Metal music

A Metal music következő alműfala a Pagan metal: 
A pagan metal (magyarul pogány metal) elnevezés egy gyűjtőfogalom, amely magába foglalja a heavy metal és az extrém metal stílusok azon irányzatait, melyek egy adott kultúra vagy régió kereszténység előtti hagyományaival foglalkoznak. Ezek bemutatásához különböző tematikus koncepciókat, például rusztikus népi dallamokat, hagyományos vagy korabeli hangszereket és esetenként archaikus nyelveket használnak. Marc Halupczok a Metal Hammer magazin szerkesztője, a Primordial (1987) zenekar "Dark Romanticism" demóalbumának "To Enter Pagan" című daláról írta, hogy egyike azoknak a műveknek, melyek később meghatározták a műfaj stílusjegyeit. A pagan metal irányzatba zenekarok és műfajok széles skálája beletartozik, annál is inkább, mivel black, viking és folk metal csapatok egy része inkább a pagan metal elnevezést részesíti előnyben. Sajnos a mozgalomra sötét árnyként vetül, hogy a legszélsőségesebb ideológiájú (NSBM) bandák közül néhányan szintén ez alá az elnevezés alá sorolják magukat. A pagan metal zenekarok főként a pogány történetírásból, az ősi istenek legendáiból, a történelmi hősök dicső tetteiből, a mesék-mondák-regék históriáiból és a mitológiai krónikákból merítenek ötleteket, emellett bizonyos mértékű keresztény-ellenes koncepciókat is megfogalmaznak, de ezeken messze túltesz a radikális NSBM (National Socialist Black Metal - Nemzetiszocialista Black Metal), hordák náci eszmerendszere. Folyamatos feszültséget jelent a színtéren, hogy a pagan metal műfaj képviselőit néha összemossák a szélsőségesekkel, emiatt időnként támadások és vádak érik a vétlen folk metal formációkat is, például a Moonsorrow (1995) és a Týr (1998) zenekarokat is meghurcolták antifasiszta szervezetek. Ez a megbélyegzés nem tesz jót a műfaj megítélésének, ezért mindenképpen előnyös lenne a vádaskodók és a radikális bandák tagjainak fejében is rendet tenni.

A pagan metal inkább egy különleges ötlet mint műfaj, ezért a zenekarok elképzelései és azok megvalósításai is vadul különböz(het)nek egymástól. Jarkko Aaltonen a finn Korpiklaani (2003) basszusgitárosa szerint:

 A vikingek vagy más ősi törzsek mind magukon viselik a pogány jelzőt, függetlenül attól, hogy az őket megszemélyesítő bandák használnak-e népi hangszereket vagy sem. 
Heri Joensen a Feröer (Føroyar) szigeteki Týr zenekar énekese hasonló véleményének adott helyt, miszerint a pagan metal formációk dalszövegei a kereszténység előtti európai hagyományokat mutatják be, legyenek azok akár történelmi vagy mitológiai alapúak, és a regionális eltérések miatt ezek a művek lírai és zenei koncepcióban is rendkívüli változatosságot mutatnak. Egyes bandák zenei stílusára a vidám és élénk, míg másokéra a sivár és doom-os hangzás jellemző, ezen kívül az énekstílus a dallamos változattól kezdve a rémisztő hörgés-morgásig bezárólag minden előadásmódot felhasználhat, ráadásul a zenekarok egyik fele anyanyelvén, másik fele meg angolul adja elő műveit.

A pogány metal stílushoz gyakran sorolják a folk metal és a viking metal (időnként a black metal) irányzatok zenekarait. Olyan formációk zenei hangzása, ami többek között a finn Moonsorrow vagy a norvég Kampfar brigádokra is jellemző, illeszkedik mindhárom említett műfaj stílusjegyeihez.

Belefülelők:


Primordial - Dark Romanticism


Moonsorrow - Kylän Päässä


TÝR - Hold The Heathen Hammer


KORPIKLAANI - Ennen


 Gleipnir - Pagan Metal 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése