2023. január 14., szombat

Zenei műfajok lexikona - M

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk még mindig a Metal music.

M - mint Metal music

A Metal music következő alműfaja a Folk metal:

A folk metal a heavy metal zene és a hagyományos népzene fúziós műfaja, amely az 1990-es években alakult ki Európában. A népi hangszerek és kisebb mértékben a hagyományos énekstílusok (például a holland Heidevolk , a dán Sylvatica és a spanyol Stone of Erech) elterjedtsége jellemzi. Néha a folk rock által befolyásolt lágy hangszerelés is szerepel benne .
A legkorábbi folk metal bandák az angliai Skyclad és az ír Cruachan voltak. A Skyclad debütáló albuma, a The Wayward Sons of Mother Earth 1991-ben jelent meg, és thrash metal albumnak tekinthető, némi folk hatásokkal, ellentétben Cruachan korai munkáival, amelyek a folk elemet a hangzásuk meghatározó részeként alkalmazták. Csak 1994-ben és 1995-ben kezdtek megjelenni a műfaj korai közreműködői Európa különböző régióiból és azon túlról. Ezek közül a korai csoportok közül a német Subway to Sally zenekar egy másik regionális variáció élén állt, amely idővel középkori metalként vált ismertté.. Hozzájárulásuk ellenére a folk metal a 90-es években kevéssé ismert, kevés képviselővel. Csak a 2000-es évek elején robbant ki a műfaj, különösen Finnországban olyan csoportok erőfeszítéseivel, mint a Finntroll , az Ensiferum , a Korpiklaani , a Turisas és a Moonsorrow .
A folk metal zenéjét az a sokszínűség jellemzi, hogy a heavy metal zenét és a népzenét is különböző stílusokban adják elő. A műfajban sokféle népi hangszert használnak, így sok zenekar is hat vagy több tagot számlál állandó felállásában. Néhány zenekarról is ismert, hogy a billentyűs hangszerekre támaszkodva szimulálja a népi hangszerek hangját . A műfaj dalszövegei általában fantáziával , mitológiával , pogánysággal , történelemmel és természettel foglalkoznak .

Belefülelők:

Vulgaris Magistralis - Heidevolk


TYR - Sinklars Visa


SALTATIO MORTIS - Ebenbild


TURISAS - Stand Up And Fight 


EQUILIBRIUM - Der Ewige Sieg













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése