2023. január 28., szombat

Zenei műfajok lexikona - M

 


Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a zenei műfajok labirintusában próbálunk eligazodni. Mai témánk még mindig a metál music.

M mint Metal music

A Metal music következő alműfaja a Post Metal: 

A posztmetal egy olyan fúziós zenei műfaj, ami ötvözi leginkább a posztrock-, a shoegazing- és a heavy metal zenék különböző stílusjegyeit, de fellelhetőek benne más műfajok (sludge metal, indusztriális zene, progresszív rock/metal, ambient, drone és hardcore punk) elemei. A stílus más neveken is ismert, például a metalgaze és a shoegaze metal, amik a shoegaze-hatások következtében jöttek létre, továbbá a posztmetal elterjedt atmoszférikus metal, atmoszférikus sludge metal és experimental (kísérletezős) metal neveken is, bár az előbbit az avantgarde metal kifejezésére is használják.

Aaron Turner, az Isis frontembere a stílust a "gondolkodó ember metálja"-ként definiálta, arra utalva, hogy a zenekara próbál elrugaszkodni a megszokott metálstílusjegyektől, valami újat alkotva.
A stílus létrejöttében nagy szerepet játszottak az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején felbukkant új színterek és metálstílusok. Az ilyen színterek között az egyik legbefolyásosabb a 90-es évek elején Európában és Észak-Amerikában megjelent posztrockszíntér. Ezekben az időkben sok kísérletezős zenekar jött létre, többek között a Helmet, a Tool és a Godflesh, de a műfaj korai előfutárának az 1985-ben alakult Neurosis együttest nevezik. Az 1996-ban megjelent Through Silver in Blood albumuk a műfaj egyik legbefolyásosabb lemezének számít. Az album megjelenése után több kritikus atmoszférikus sludge metalnak nevezte, mert a hangzás új volt és több súlyos sludge metalos stílusjegyet tartalmazott. A Terrorizer kritikusa, Jim Martin a zenekarról a Through Silver in Blood albumra utalva 2009-ben azt állította, hogy "gyakorlatilag feltalálták a posztmetal műfajt". A korai 2000-es években csak pár album jelent meg a stíluson belül (Dirge Blight And Vision Below A Faded Sun, Breach Kollapse), de az Isis 2002-ben megjelent albuma, az Oceanic több kritikus és elemző szerint tisztázta a posztmetal körüli homályos foltokat. Ebben az időben még a műfaj fejlődését befolyásoló albumok közé tartozik a Cult of Luna Salvation és a Pelican Australasia lemeze. A 2000-es évek közepén és végén több posztmetalegyüttes jött létre és több zenekar határolódott el régi műfajától és szintén elkezdett kísérletezni a műfajon belül. Ezek közül az ismertebbek Európából a Rinoa, a Musth, a Jesu, a Burst és az Amenra, Amerikából a Battle of Mice, a Nadja, a Rosetta, a Kayo Dot, a Hands, a Mouth of the Architect, a Nanda Devi, a Buried Inside, a Red Sparowes és a Russian Circles.

Belefülelők:

NEUROSIS - "A Sun That Never Sets" 


Battle of Mice - Bones in the Water


NADJA - "Dark Circles


Rinoa - Sol Winds


Mouth of the Architect - Quietly













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése