2022. június 4., szombat

Zenei műfajok lexikona - F

 


Tovább bogozzuk a zenei műfajok gombolyagát. A mult héten vágtunk bele a Folk music témába, ezt folytatjuk tovább.

F mint Folk music

Megkezdjük a Folk music régiónkénti megoszlását. Elsőként az Afrikai folk zenét: Az Afrika zenéje sokféle zene alapja, amelyek ma léteznek a világon. Három nagy kontinens, Európa, Észak-Amerika és Dél-Amerika közvetlenül az afrikai zene és hagyományok befolyása alatt állt. A rabszolgaság és a gyarmatosítás sötét korszakában sok fekete rabszolgát vittek Dél- és Észak-Amerikába. Dél-Amerika szinte minden országában ezek a fekete rabszolgák bevitték hangszereiket és hagyományaikat Dél-Amerikába, és megtartották zenéjüket és kultúrájukat. Időközben ezek a tradicionális afrikai zenék a maguk helyén a hagyományos zene részévé váltak, és más regionális zenékkel keveredve új típusú népzenék születtek. Észak-Amerikában az afrikai zenéből is kialakult a blues, majd később a jazz. 
Mindezek a zenei műfajok később a gyarmatosítás időszakában ismét visszatértek Afrikába spanyolok, portugálok, britek, hollandok,.... Így ezek a zenék ismét keveredtek az afrikaiak kreativitásával és új zenei műfajokhoz vezettek.
Észak-Afrika és a muszlimok zenéje nagy hatással volt Európára, különösen Spanyolországban. Azt mondják, hogy a zene Észak-Afrikából Spanyolországba tartó utazása a gitár és a flamenco műfaj létrehozásához vezetett.
Még Ázsia egyes részein is érkezett néhány befolyásos afrikai zene, mint például Irán déli részén vagy Afrikához közeli arab területeken.
Ma szinte a legtöbb híres és népszerű zene, amit hallunk, az afrikai zenében gyökerezik. A jazz, blues, rock stb. valamilyen módon afrikai gyökerekkel bírnak. A hagyományos zene szempontjából Afrika több ezer ritmusnak, számtalan ütő- és dobfajtának ad otthont, sokféle zenei rituálénak és hagyománynak, mint például a griot hagyománya vagy a Gnawa gyógyító szertartása. Számos törzs befogadásával ezek a zenék és műfajok még mindig sokféleképpen léteznek. 
Tekintettel az afrikai kontinens hatalmasságára, zenéje sokszínű, a régióknak és nemzeteknek számos eltérő zenei hagyománya van. Az afrikai zenék közé tartozik a Jùjú, Fuji, Highlife, Makossa, Kizomba, Afrobeat és más műfajok. Az afrikai diaszpóra zenéje és tánca, amely különböző mértékben az afrikai zenei hagyományokon alakult ki, olyan amerikai zenét foglal magában, mint a dixieland, blues, jazz és számos karibi műfaj, mint pl.calypso és soca. Az olyan latin-amerikai zenei műfajok, mint a zouk, bomba, konga, rumba, son cubano, salsa, cumbia és szamba, a rabszolgasorba ejtett afrikaiak zenéjén alapultak, és hatással voltak az afrikai populáris zenére. Ázsia, India és a Közel-Kelet zenéjéhez hasonlóan nagyon ritmikus zene. Az összetett ritmikus minták, amelyek gyakran az egyik ritmust magukban foglalják, egymás ellen játszanak, hogy létrehozzák a poliritmust. A leggyakoribb poliritmus három ütemet játszik kettőn felül, mint egy triplett, amelyet egyenes hangok ellen játszanak. A szubszaharai afrikai zenei hagyományok gyakran sokféle ütőhangszerre támaszkodnak, ideértve a xilofonokat, djembeket, dobokat és olyan hangokat előállító hangszereket, mint a mbira vagy a "hüvelykujj-zongora".


Az afrikai zene másik megkülönböztető formája a hívás és válasz jellege: az egyik hang vagy hangszer egy rövid dallammondatot játszik, és ezt a kifejezést egy másik hang vagy hangszer visszhangozza. A hívás és válasz jellege kiterjed a ritmusra is, ahol az egyik dob egy ritmikus mintát játszik, amit egy másik dob, amely ugyanazt a mintát játssza. Az afrikai zene is erősen improvizált. Általában egy alapvető ritmikus mintát játszanak, a dobosok ezután új mintákat improvizálnak a statikus eredeti minták fölé.
A hagyományos zenét a kontinens nagy részén szóban (vagy hangban) adják tovább, és nem írják. A hangmagasságban és az intonációban apró különbségek vannak, amelyeket nem könnyű átültetni a nyugati lejegyzésre. Az afrikai zene leginkább a nyugati tetraton (négy hang), pentaton (öt hang), hexaton (hat hang) és heptaton (hét hang) skálákhoz tapad. A dallam harmonizálása párhuzamos terc-, kvart- vagy kvint-énekléssel valósul meg.
A zene fontos a vallás számára Afrikában, ahol a rituálék és a vallási szertartások a zenét használják a történetek nemzedékről nemzedékre történő továbbadására, valamint éneklésre és táncra.

Belefülelők:

FOLI (there is no movement without rhythm) original version


African Drummers


Sounds from Ghana





                        Newen Afrobeat & Seun Kuti - Zombie (Fela Kuti)



Music of Morocco : Home (Traditional Music)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése