2022. június 18., szombat

Zenei műfajok lexikona - F

 


Folytatjuk barangolásunkat a zenei műfajok labirintusában. Továbbra is a Folk zenével foglalkozunk.

F mint Folk music

A Folk zene következő régiója Asian folk music, ezen belül pedig a Folk music of Sri-Lanka:
A Srí Lanka -i zene öt fő hatásban gyökerezik: az ősi népi rituálékban, a hindu vallási hagyományokban, a buddhista vallási hagyományokban, az európai gyarmatosítás örökségében, valamint a közeli indiai kultúra kereskedelmi és történelmi hatásában – konkrétan a kollywoodi moziban és a bollywoodi moziban. 
A portugálok voltak az első európaiak, akik Srí Lankára érkeztek, és a 15. század közepén szálltak partra. Hagyományos cantiga balladákat, ukulelákat és gitárokat hoztak magukkal, valamint hadköteles afrikaiakat (történelmileg kaffrinhák néven emlegetik), akik saját zenei stílusukat, baila néven terjesztették. Az európai és afrikai hagyományok hatása a kortárs Srí Lanka-i zene zenei gyökereinek további diverzifikációját szolgálta.
A kasztokra épülő népköltemények, a Jana Kavi, az egyes csoportokon belüli, napi munkavégzés során megosztott közösségi énekként keletkeztek. Ma továbbra is a kulturális kifejezés népszerű formája. A népi verseket Srí Lanka ókori emberei énekelték, hogy minimalizálják magányukat, szomorúságukat, fáradtságukat stb. A népkölteményeknek nincs ismert szerzője. A Kavi-t az éves rituálék kísérőjeként is énekelték. Ezeket az ősi rítusokat ritkán hajtják végre a kortárs Srí Lankán, de a megőrzött dalokat továbbra is népzenészek adják elő.
Egy másik hagyományos Srí Lanka-i népi stílus a Virindu . Ez egy rögtönzött verset foglal magában, amelyet egy rabana ütős dallamára énekelnek. Hagyományos dalversenyeket rendeztek, ahol két virindu énekes versengett spontán verssel. A portugál hatású Baila népszerű néphagyomány volt a tengerparti körzetekben az elmúlt ötszáz évben, és ma már a mainstream zenei kultúra része.

Srí Lanka művészete, zenéje és táncai a természeti jelenségekre adott rituális válaszokból származnak. Srí Lanka legkorábbi népzenéjét később a buddhista hagyományok beáramlása befolyásolta. Ezeket a dalokat közemberek adták elő, nem csak a papi kasztok szavalták. Srí Lankának rendkívül fejlett díszhagyománya van, amely egyedülálló zenei skálával rendelkezik. 
Kolam & Puppetry 
A kolam zene a délnyugati partvidék alacsony vidéki néphagyománya, és ördögűző rituálékban, mint gyógyításban, valamint maszkos komédiában és drámában egyaránt alkalmazták.
Nurthi Music 
A Nurthi egy színpadi dráma, amely a Parasi színház hatása alatt áll a 19. század második felében a színtársulat megérkezésének következményeként, amely az indiai Elphinstone Dramatic Companyhoz tartozott. A Nurthi a szanszkrit "Nritya" kifejezés szingaléz nyelvű formája. Nurthi zenéje az észak-indiai zenén alapult. A dehiwalai Don Bastian először indiai drámákkal mutatta be Nurtit, majd John De Silva kidolgozta és előadta a Ramayanaya-t 1886-ban. 
szingaléz könnyűzene 
Néhány művész Indiába látogatott zenét tanulni, majd később elkezdte bemutatni a könnyűzenét. Ananda Samarakone volt ennek a kísérletnek az úttörője, aki a Srí Lanka-i Himnuszt is megkomponálta. Aztán Sunil Santha, aki szintén nem ragaszkodott a hindusztáni zenéhez, bemutatta saját könnyűzenét, amelyet a Srí Lanka-i Geethika (keresztény himnuszok) hagyománya befolyásolt. Pandit Amaradeva főként hozzájárult ahhoz, hogy ez a műfaj valóban Srí Lanka-i stílussá fejlődjön.

A népzene, a kolamzene, a nadagam zene, a Noorthy zene és mások hatása gazdagítja. A legtöbb Srí Lanka-i zenész saját alkotásokkal jelentkezett. A templomi festményeken és faragványokon madarakat, elefántokat, vadon élő állatokat, virágokat és fákat használtak. A színeket a természet alkotta. A hagyományos 18 tánc a madarak és állatok táncát mutatja be.
Több alműfaja van. A népzene kevés hangszerrel jön létre, a frekvenciatartomány szűk. A népdalokat, verseket társas összejöveteleken használták fel a közös munkára. Az indiai hatású klasszikus zene egyedülállóvá nőtte ki magát. A hagyományos dráma, zene és dalok jellemzően Srí Lanka-iak.
Srí Lanka hagyományos hangszerei 
A klasszikus szingaléz zenekar öt hangszerkategóriából áll. A dob a helyi ütőhangszerek királya, nélküle nem lesz tánc. A dob ritmusának vibráló üteme alkotja a tánc alapját. A táncosok lábai felpattannak a padlóról, és ugrálnak és kavarognak olyan mintákban, amelyek a dobverés összetett ritmusát tükrözik.

Ez a dobverés első hallásra egyszerűnek tűnhet, de sok időbe telik, amíg elsajátítják a bonyolult ritmusokat és variációkat, amelyeket a dobos időnként intenzitása crescendo-ra tud hozni.

Gatabera 
A tipikus szingaléz táncot Kandyan táncként azonosítják, és a Gatabera nélkülözhetetlen ehhez a tánchoz. Ez egy hosszú, kétfejű, középen kidudorodó dob, amelyet a játékos derekán viselnek.

Yak-bera 
A Yak-bera más néven "démondob", vagy az alacsony country táncban használt dob, amelyben a táncosok maszkot viselnek, és ördögtáncot adnak elő, amely a művészet igen fejlett formájává vált. Ez egy kétfejű dob hengeres fa kerettel.

Dawula 
A Dawula egy hordó alakú dob, amely a Sabaragamuwa táncstílusban őshonos. A múltban kísérődobként használták, hogy szigorúan tartsák az ütemet.

Thammattama 
A Thammattama egy lapos, kétoldalas dob. A dobos a tetején lévő két felületen üti meg a dobot botokkal, ellentétben a többi hagyományos Srí Lanka-i dobbal, amelyet a hangszer oldalának ütésével játszanak. A Hewisi Ensemble-ben ez lehet a fent említett Dawula kísérődobja.

Udekki 
Kisméretű, kétfejű, homokóra alakú kézi dob dalok kísérésére. [ idézet szükséges ] Körülbelül 28 cm (11 hüvelyk) hosszú. Az arc, a valayama, nem hangot keltenek, hanem a húrra gyakorolt ​​nyomással. A dob közepe, a giriya vagy gela, ami szingalézül nyakat jelent, keskenyebb, mint az arcok.

Rabana 
A Rabana egy lapos felületű kör alakú dob, és többféle méretben kapható. [ idézet szükséges ] A legnagyobbat a padlóra kell helyezni ahhoz, hogy játszani lehessen – ezt általában többen (általában a nők) teszik meg, akik a hangszer körül ülve két kézzel verik. [ idézet szükséges ] Ezt olyan fesztiválokon használják, mint a szingaléz újév és szertartások, például esküvők. [ idézet szükséges ] A Rabana zengő üteme az alkalom örömteli hangulatát szimbolizálja. [ idézet szükséges ]

A kis Rabana a mobil dobverés egy formája – az előadó hordozza, hogy kísérő dobritmusokat állítson elő az előadott darabokhoz. [ idézet szükséges ]

Thalampata 
A Thalampata fém ütős hangszerek, ahol két kis cintányért egy húr köt össze. 

Horanawa 
A Horanawa vagy Kandian pipa egy oboaszerű dupla nádhangszer, amelyet a buddhista templomokban a hagyományos szertartások során játszanak az ütőhangszerek és a tánc kíséretében. A szájrész hagyományosan egy tálipot pálmalevélből , valamint a többi fa- és sárgaréz részből készül. 

Hakkediya 
A Hakgediya egy kagylóhéj és egy természetes hangszer egy másik formája. [15] A hangszer elsődleges funkciója, hogy az előadó eljátssza (fújással), hogy bejelentse a nagyszerű ceremóniák megnyitását. 

szélszakasz 
A fúvós szekcióban egy fúvós hangszer dominál, valami a klarinéthoz hasonló. [ idézet szükséges ] Ezt a hangszert általában nem használják táncokhoz, főleg azért, mert a szingaléz tánc nem úgy van megzenésítve, ahogy a nyugati világ ismeri. [ idézet szükséges ] Inkább a ritmusérzék és a mozgásban lévő ember mintái az a zene, amelyet a dobos üt ki. [ idézet szükséges ]

Furulyák 
A fémekből, például ezüstből és sárgarézből készült furulyák éles zenét adnak a Kandyan táncok kíséretében, míg a nádfuvola panaszos zenei vonulatai ördögtánc közben áthatolhatnak a levegőben.
Béra 
A ma elérhető történelmi feljegyzések szerint számos hangszer a Srí Lanka néven ismert szigeten egykor lakott törzsi csoportokból származott. Ezek közül hét maradt használatban:

Béra Gáta – Kandyan dobnakvagyesküvői dobnakis nevezik; ez egy kétfejű, hordó alakú dob, amelyet kézzel játszanak. Körülbelül 68 cm (27 hüvelyk) hosszú, 86 cm (34 hüvelyk) átmérőjű (legszélesebb pontján), 20 cm (7,9 hüvelyk) átmérőjű dobfejekkel. 
Thammátama – Egy ikerdob (hasonló a bongóhoz ), amelyet két bottal játszanak, nem pedig kézzel.
Yak Béra – Low Country dobnak vagy Demon drumnak is nevezik ; ez egy kétfejű, hordó alakú dob, amelyet mindkét kéz (egy oldalon) játszik. [17]
Udákkiya – Kicsi, homokóra alakú dob, amelyet egyik kézzel játszanak, míg a másik kézzel a középpontja köré tekert ruha feszültségét módosítják (ezáltal a dobfej hangmagasságát).
Hand Răbāna – A tamburához hasonló dob ( kivéve, hogy nem rendelkezik fém csilingelésekkel)
Daŭla vagy Dawla – Kétfejű, hordó alakú dob, amelyet kézzel (az egyik oldalon), és egy bottal (a másik oldalon) játszanak.
Bench Răbāna – Hasonló a kézi rabanához , kivéve, hogy nagyobb (gyakran három-nyolc ember játssza egyszerre).
Ezeken a dobokon kívül nemrég (2000-ben) egy új dobot készített Kalasoori Piyasāra Shilpadhipathi Srí Lanka-i zenész, akit Gaŭla néven emlegetnek – ez egy hordó alakú hangszer, amelynek egy feje a Gáta Béra és egy a Daŭla. . A hangszer egyedi hangszínéhez igazodó rudimentumok (gyakorló ritmusok) készletét is ő alkotta meg.

Szintén ezeken a dobokon kívül a dhōlkit is sok zenész használja – bár ez a dob a feltételezések szerint az Indiából Srí Lankára hozott dobok leszármazottja – a fent említett hangszerekkel ellentétben; amelyekről azt hiszik, hogy Srí Lankán léteztek az első indiai felfedezők érkezése előtt (bár ezt nehéz ellenőrizni a két nemzet egymáshoz való közelsége miatt – lehetetlen bizonyos fokú bizonyossággal megmondani, hogy nem történt kulturális csere Dél-India és Srí Lanka népei között a történelem bármely időpontja előtt).

Ravanahatha 
Lásd még: Ravanahatha
A Ravanahatha egy kókuszdióhéjból, bambuszból és kecskebőrből készült nyers hegedű, melynek húrjaként természetes rost szolgál. Kecske- és báránybelet és kókuszfát is használnak. Úgy gondolják, hogy ez az első vonós hangszer, amelyet íjjal játszanak, és a világ első hegedűjeként ismerik el.

A Ravanahatha vagy Ravana kezét említi az ősi indiai „ Ramayana ” eposz. A Ravanahatha úgy hangzik, mint az észak-indiai Sarangi és Esraj hangszerek. Dinesh Subasinghe 2007-ben újra bemutatta ezt a hangszert a Srí Lanka-i médiában, és piacra dobta az első CD-t a hangszerrel Rawana Nada címmel.

Belefülelők:

Various ‎– Songs And Rhythms Of Sri Lanka : 60's 70's Sinhalese Folk Indian Music Asian Bands


Celebrating Sri Lanka


Sri Lanka - Heart of the Indian Ocean


Nivan Dakinnata Pin Madi Wennathi .. Ekai Thawa Math Sansaree....


Budu karuna desa themi















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése