2022. június 25., szombat

Zenei műfajok lexikona - F

 


Tovább folytatjuk a zenei műfajok labirinzusában történő ismerkedésünket. Továbbta is a Folk music világa a témánk.

F mint Folk music

A Folk music következő régiója az Austral folk music:

Az ausztrál népzene a bevándorlók és az eredeti ausztrál lakosok sokféle kultúrájából származó hagyományos zene .
Az európai bevándorlózene első hullámában a kelta, angol, német és skandináv néphagyományok domináltak. Az ausztrál hagyomány ebben az értelemben más, hasonló etnikai, történelmi és politikai származású országok hagyományaihoz kapcsolódik, mint például Új-Zéland, Kanada és az Egyesült Államok. 
Bush zene:
Története nagy részében Ausztrália bokorzenéje szóbeli és folklórhagyományhoz tartozott, és csak később, az 1890-es években jelent meg nyomtatásban olyan kötetekben, mint például Banjo Paterson Old Bush Songs című kötete. Banjo Paterson több mint 70 versét a Wallis & Matilda zenésítette meg 1980 óta. Az ausztráliai "bokorzene" vagy " bozótzene " jellegzetes témái és eredete a 18-19. századi Európa és más dalok, amelyeket az Ausztráliába küldött elítéltek énekeltek a brit gyarmatosítás korai időszakában, 1788-tól kezdődően bushrangers, swagmen, drivers, stockman és nyíró. Az elítélt és bushranger versek gyakran szidták a kormány zsarnokságát. Az ilyen témájú klasszikus bush dalok közé tartozik: The Wild Colonial Boy, Click Go The Shears, The Eumeralla Shore, The Drover's Dream, The Queensland Drover, The Dying Stockman és Moreton Bay.
A későbbi, máig tartó témák közé tartoznak a háborús élmények, az aszályok és az áradások, az őslakosság, valamint az Ausztrália távolságait összekötő vasutak és teherszállítási útvonalak. Az elszigeteltség és az élet magányossága az ausztrál bokorban egy másik téma.
A Waltzing Matilda, amelyet gyakran Ausztrália nem hivatalos nemzeti himnuszának tekintenek, egy alapvető ausztrál népdal, amelyet kelta népballadák befolyásolnak.
Country és folk művészek, mint például Lionel Long, Gary Shearston, Marian Henderson, Margaret Roadknight, Tex Morton, Slim Dusty, The Bushwackers, John Williamson és John Schumann, a Redgum együttesből , folytatták Ausztrália régi bokorballadáinak rögzítését és népszerűsítését a 21. századig és a kortárs művészek, köztük Sara Storer és Lee Kernaghan nagymértékben merítenek ebből az örökségből.
Számos brit énekes töltött időszakot Ausztráliában, és ausztrál anyagokat is felvettek repertoárjukba, pl. AL Lloyd, Martyn Wyndham-Read, Eric Bogle.
Az adaptált formákban az őslakos ausztrál zene befolyásolta az ausztrál country zene fejlődését, és különösen a népzene újjászületése után az ausztrál népzenét.
Az elítélt korszak zenéje 
Ausztrália európai betelepítése a Nagy-Britanniából származó elítéltek szállításával kezdődött. Ezek az elítéltek olyan dalokat hoztak magukkal, amelyeket gyorsan adaptáltak az ausztrál viszonyokhoz. Az olyan dalok, mint a Moreton Bay az ír Boolavogue című dal alapján, leírták az elítéltek szenvedéseit.
Ennek a korszaknak a legjelentősebb dalszerzője Frank Macnamara volt, ismertebb nevén Frank the Poet, olyan jól ismert dalok szerzője, mint a Bold Jack Donahue, amelyből a The Wild Colonial Boy fejlődött.
Az elítélt hagyományhoz az angol zenetermekben népszerű dalok, például a Botany Bay, és a nagylemezes balladák, például a The Black Velvet Band is megjelentek.
19. század:
Ausztrália európai betelepítését követő évszázadban zenei hagyomány alakult ki a bokorban, különösen a vándormunkások, például a nyírók körében. Akárcsak az elítélt korszakban, a legtöbb bozótzene úgy készült, hogy jól ismert hagyományos vagy népszerű dalokat új szavakkal illesztettek. A „Bushman bibliájaként” ismert Bulletin kiemelkedő szerepet játszott az új dalok kiadásában és népszerűsítésében.
1900-1950: 
Más országokhoz hasonlóan a hangfelvételek elterjedése és a rádió megjelenése az ausztrál bokorzene hagyományos formájának végét jelentette. Az amerikai countryzene nagyrészt kiszorította a hagyományos ausztrál zenét a bokorban. A hagyományos tánczene azonban tartósabbnak bizonyult ebben az időszakban.

1951–2000: 
A népzene az 1950-es évektől elveszítette népszerűségét a mainstream kultúrában a rockzene létrejöttével és a korabeli fiatalabb generációk körében. A jelenlegi megfogalmazás szerint a bush bandák azonban újjáéledtek 1953-ban a Reedy River című zenés darabbal, amelyet először a New Theatre (Sydney) készített és adott ki , legutóbb pedig 2002-ben. Dick Diamond musical körülbelül tizenkét ausztrál dalt tartalmazott, köztük Doreen Jacobs Helen Palmer „Ballad of 1891” című dalát, valamint a címadó dalt, Chris Kempstert.Lawson "Reedy River" című filmjét díszlete. A népszerű színpadi produkció előzenekara a " The Bushwhackers " volt, amely egy évvel korábban, 1952-ben készült. Mivel a musicalt Brisbane -ben és más ausztrál városokban adták elő, a Sydney-i csoport mintájára helyi "bozótzenekarok", mint például a Brisbane's. A Moreton Bay Bushwhackers" Stan Arthur és Bill Scott közreműködésével mindegyik helyen felbukkant; ezek közül sok együtt maradt a musical lezárását követően, és más, hasonló csoportokat szült.
Ezt a hagyományos korszakot felváltotta a népzene újjáéledése, amely kortársabb formákat tartalmazott. Az ausztrál The Seekers zenekar 1963-ban alakult, és a hagyományos zenét, Lionel Long-ot pedig kortárs népzenével és popdallal keverte, a népzene 1960-as évek közepén bekövetkezett gyors fejlődésének és diverzifikációjának szemléltetése. Brisbane-ben 1962-től 1977-es bezárásáig a Folk Center (az Ann Street-en, a People's Palace hotel szomszédságában bérelhető helyiségek) tégelyként szolgált a már ismert és feltörekvő művészek számára. Stan és Kathy Arthur vezette, és a Wayfarers (Stan Arthur, Garry Tooth, Bob Stewart és Alistair Frazer) volt a helyszín alappillére; míg a feltörekvő helyi csoportok közé tartozott a Wildwood Trio és a Babayaga Trio.A 70-es évek elején Perthben, WA-ban Stan Hastings egy népszerű folkklubot vezetett The Stables néven (egy zenei helyszín a Malcolm Street-ben), ahol Stan és fia, Greg fontos szerepet játszott egy Bush Band megalapításában. 1974-ben vált profivá, és az ausztrál bush zenét a WA számos regionális területére vitte Greg Hastings '79-ben elhagyta a bandát, hogy szólózni kezdjen, és a banda folyamatosan ment, számos különböző taggal az évek során.

2001-jelenleg: 
Az elmúlt években az ausztrál népzene némileg újjáéledt, sok népzenekar és zenész sikeressé vált. Például Geoffrey Gurrumul Yunupingu, akinek Gurrumul debütáló albumát négy ARIA -díjra jelölték, és elérte a 2-szeres platinalemezt. Más bandák, mint például az Angus & Julia Stone vagy a Boy & Bear szintén erősen húztak a folk hatásokra.

Belefülelők:

Australian Traditional Music


Bushwackers Band - Lachlan Tigers (1977)


The Sundowners - The Ryebuck Shearer


Australian folk: Nineteen Hundred & Ten - The Haymaker's Jig


STREETS OF FORBES















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése