2022. június 11., szombat

Zenei műfajok lexikona - F

 


Folytatjuk barangolásunkat a zenei műfajok labirintusában. Mai téménk, még mindig a Folk music.

F mint Folk music

A Folk zene következő régiója Asian folk music, ezen belül pedig a Folk music of China.

Kínában több tucat népzenei stílus létezik . A han népzene mellett az etnikai népzene , amelyet a turisták hallhatnak és leginkább kedvelnek, a tibeti , ujgur és dong népzenét foglalja magában.
Han népzene:
Kína lakosságának körülbelül 92%-a han kínai, és a han népzenének különböző regionális stílusai vannak. A han népzene a vidéken élő egyszerű emberek zenéje. A han népnek több nyelve és sok dialektusa van, és sok regionális népzenei stílus is létezik. Egészen a közelmúltig a kínaiak többnyire paraszti gazdálkodók voltak. Esküvők, temetések vagy fesztiválok, például újévi fesztiválok alkalmával népzenét hallhat. Bár a legtöbb fiatal a modern zenét választja esküvői vacsoráján , előfordulhat, hogy a hagyományos suonát (fúvós hangszert) játsszák, vagy a gongok csörömpölését. Számos regionális stílus létezik.
Észak-Kína:
Északon népszerűek a fúvós- és ütőhangszer-együttesek szájorgonán ( sheng ), suonákkal, furulyákkal (dizi ), dobokkal és gongokkal játszó zenészekkel. Közép-Kína északi részén, Xi'an környékén a Xi'an dobzene sheng vagy dizi játékból és dobolásból áll.
Kelet-Kína:
A gazdagabb keleti tengerparti tartományokban, mint Shandong, Zhejiang és Jiangsu, a népzenészek kedvenc hangszerei a vonós hangszerek, mint például a gu zheng, az erhu és a gao hu. A zenészek szeretnek csoportosan vagy önállóan fellépni.
Fujian tartományban a népzenei hagyománynak van egy Nanyin vagy Nanguan nevű hagyományos balladája. Ezeket a dalokat egy nő énekli xiao vagy pipa és más hagyományos hangszerek kíséretében. A zene általában melankolikus hangvételű.
Dél-Kína:
Guangdong tartományban és Guangxi tartományban a nagy kantoni ajkú lakosság sajátos kultúrával és népzenei hagyományokkal rendelkezik, akárcsak a hakkát beszélő emberek. A Hakka népzene a ritmusairól ismert.
Tibeti népzene:
A tibeti nép egy nagy régiót foglal el, amely magában foglalja Tibetet és számos déli és nyugati tartományt. A tibeti népzene főként vallásos zene. Az emberek vallási témákról énekelnek. Az emberek dalokon és énekeken keresztül történeteket, tanításokat vagy történelmet mondanak el. Az emberek tibeti vagy szanszkrit nyelven énekelnek. Jó alkalom a hagyományos zene meghallgatására a számos fesztivál, például a tibeti újévi fesztivál ideje alatt .
Ujgur népzene:
Az ujgur népzene Xinjiang tartomány nagy sivatagjaiból és magas hegyvidéki régióiból ered. Az emberekhez hasonlóan a népzene is melegszívű és szórakoztató hallgatni. A zenészek és a táncosok jól érzik magukat. Táncuk és zenéjük olyan, mint az indiai, török ​​és orosz stílus ötvözete. Arckifejezésük és testmozgásuk általában az ujgur zenészeket is szórakoztató néznivalóvá teszi.
Népzenéjük mellett komolyzenei hagyományaik is vannak. Az Ujgur Muqam nevű kompozíciót az UNESCO az emberiség szellemi öröksége részeként jelölte meg. Az ujgerek általában Amannisa kánt (1526–1560) tartják a Tizenkét Muqamnak.
Az ősi kompozíciót egy zenekar játssza, sokféle hagyományos ujgur hangszeren. Ezek a hangszerek eltérnek a hagyományos kínai hangszerektől. Általában közép- és nyugat-ázsiaiak. Még a klasszikus darab előadása közben is láthatunk mosolyogva és szórakozva ujgur zenészeket
Dong népzene:
Tibettel és Hszincsianggal szemben a Dong falvak kis területet foglalnak el. A dongok Délnyugat-Kínában élnek Guizhou, Hunan és Guangxi között. A Dong nép többszólamú kórusáról híres.
2009-ben az UNESCO a Dong Nagykórus előadásait hivatalosan a világszínvonalú szellemi kulturális örökség közé sorolta . Egyes fesztiválokon a falusiak összegyűlnek, hogy Dong-darabokat adjanak elő lusheng fuvolák kíséretében, táncoljanak és énekeljenek.
Annak érdekében, hogy hallhassa csodálatos és érdekes kórusaikat, jó alkalom elmenni a Bikaviadal Fesztiváljára. Amíg ott van, megcsodálhatja a szakértő asztalos készségeket, amelyekről a Dong is híres. 

Belefülelők:

Yun Yang Ye Yue


Tibetian folk music


Uyghur folk song - Gulyarxan


Traditional Han Chinese Folk Tune - Joyfullness


Grand song of the Dong ethnic group













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése