2022. szeptember 3., szombat

Zenei műfajok lexikona - J

 


Folytatjuk sorozatunkat a zenei műfajok labirintusában. A mai témával egy nagy falatba haraiunk bele, mlg pedig a Jazz világába.

J mint Jazz

A Jazz zene első alműfaja az Acid Jazz: 
Az Acid jazz (más néven klubjazz, pszichedelikus jazz vagy groove jazz ) egy olyan zenei műfaj, amely a funk, a soul és a hip-hop, valamint a jazz és a disco elemeit ötvözi. Az Acid jazz az 1980-as években a londoni klubokban keletkezett a ritka groove mozgalommal, és elterjedt az Egyesült Államokban, Japánban, Kelet-Európában és Brazíliában. Felléptek többek között a The Brand New Heavies, a D'Influence, az Incognito, az Us3 és a Jamiroquaiaz Egyesült Királyságból és a Buckshot LeFonque és a Digable Planets az Egyesült Államokból. Az elektronikus klubzene térnyerése az 1990-es évek közepén és végén az érdeklődés csökkenéséhez vezetett, és a huszonegyedik században a mozgalom műfajként elbizonytalanodott. Sok olyan fellépést, amelyet acid jazzként határozhattak volna meg, jazz-funknak, neo soulnak vagy jazz rapnek tekintenek.

A műfaj nevét Gilles Peterson találta ki, a kiadót pedig Bangs, Eddie Piller és Gilles indította el. A név az acid house műfajra utal, amely az 1980-as években volt népszerű az Egyesült Királyság klubjaiban. 
Az Acid jazz két összefüggő tételből állt. Az első lemezlovasok és zenei producerek lemezein alapult, akik az 1960-as és 1970-es évek jazzszámaihoz ütőhangszeres és elektronikus dance ütemeket adtak. A második tétel olyan csoportokat tartalmazott, akikre hatással voltak ezek a felvételek, és akik egy groove-ot hangsúlyoztak. Az Acid jazz a jazzből, a funkból és a hip-hopból kölcsönzött. Mivel nagymértékben támaszkodik az ütőhangszerekre és az élő előadásra, néha a jazzhez kapcsolják, de a groove-ra helyezett hangsúly inkább a funkhoz, a hip hophoz és a tánczenéhez igazítja. A stílust táncolható groove-ok és hosszú, ismétlődő kompozíciók jellemzik. Az Acid jazz zenekarok általában kürtöket, ritmusszekciót (dobkészlet és további ütőhangszerek), énekes vagy rapperes énekeseket és DJ-t tartalmaznak. 
Az Acid jazz az 1960-as évekből származik, amikor a pszichedelikus stílusok más zenei műfajokba is beépültek, ezek közé tartozik a jazz is. Egyesek az 1960-as évek acid jazz lemezeiként a The Apostles Six Pack és Soul Fiestáját (1969) említik. Az Acid jazz az 1980-as években vált népszerűvé a londoni klubokban, amikor a ritka groove mozgalomhoz kötődő lemezlovasok homályos jazzlemezeket játszottak. Érdeklődésük a jazz fusion, a jazz funk és az 1950-es és 1960-as évek soul jazze peremén volt. Különösen jelentősek voltak a Blue Note katalógus rekordjai. Ezek közé a DJ-k közé tartozik Gilles Peterson is, aki az 1980-as években több londoni klubban tartózkodott. Peterson egy kis kalózrádióban kezdte, majd a nagyobb Kiss-FM- hez költözött. 1988-ban Eddie Piller producerrel megalapította az Acid Jazz Records kiadót. A cég első kiadása a Totally Wired című válogatás volt, amely az 1970-es évek homályos jazz funk-számait tartalmazta frissített új számokkal.
1990-ben Peterson otthagyta a Talkin' Loud kiadót a Phonogramnál. A cég aláírta a Galliano -t, a Young Disciples -t és az Urban Species-t. Egy másik brit lemezkiadó, a Fourth and Broadway Records 1990-ben alakult, és válogatássorozatba kezdett "The Rebirth of Cool" címmel. A kiadó névsorában Pharoah Sanders , Stereo MCs, MC Solaar és Courtney Pine szerepelt.
1991 - ben az acid jazz betört a mainstreambe a Brand New Heavies sikerével. Egy saját album (1990) után az Acid Jazz Records-szal, a csoport aláírt az FFRR Records-hoz , és megkapták a " Never Stop " és a "Dream Come True" című slágereket. Más zenekarok közé tartozott az Incognito és az Us3, akiknek a " Cantaloop (Flip Fantasia) " (1993) volt a legnagyobb siker ebben a műfajban. Szintén sikeres volt a Jamiroquai, a Sony-val aláírt Acid Jazz Records korai fellépése, amely kiadta a Traveling Without Moving (1996) és a slágert.Virtual Insanity ". Egyéb élő fellépések közé tartozott a Stereo MC és a James Taylor Quartet. Az acid jazz mainstream sikerét számos válogatás követte, amelyek zavarba ejtették a közönséget a műfajt illetően.
Az Acid jazz hamarosan nemzetközi követőkre tett szert, többek között Japánban, Németországban, Brazíliában és Kelet-Európában. Japánból a United Future Organization nemzetközi hírnévre tett szert, és 1994-ben amerikai lemezszerződést írt alá. Japánból többek között Mondo Grosso, és Gota Yashiki Skalpel Lengyelországból érkezett. 
Az elektronikus klubzene térnyerése az 1990-es évek közepén és végén az acid jazz iránti érdeklődés csökkenéséhez vezetett a lemezvásárló közönség körében, bár a műfaj továbbra is csökkent világszerte. A huszonegyedik században a mozgalom annyira összefonódott más formákkal, hogy műfajként elbizonytalanodott, és sok olyan fellépést, amelyet esetleg acid jazzként lehetett volna meghatározni, ma jazz funknak, neo soulnak vagy jazz rapnek tekintenek. 
A Q magazin kijelentette: "Az Acid jazz volt a legjelentősebb jazzforma, amely a brit zenei életből kilépett". A műfaj egyik fő öröksége a jam bandára gyakorolt ​​hatás, az acid jazz pedig megfelelő közegnek bizonyult a kiterjesztett improvizációhoz olyan fellépések esetében, mint a Medeski, Martin és Wood és a The Greyboy Allstars.

Belefülelők:


The Brand New Heavies - You Are The Universe


D'influence - Hypnotize


Incognito - Don't You Worry 'Bout A Thing


US3 - Cantaloop


James Taylor Quartet - Love Will Keep Us Together












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése